Egy napig Baranyára figyelt Horvátország

0
94

Múlt héten Pélmonostoron ülésezett Szlavónia, Baranya és Szerémség Tanácsa (Savjet za Slavoniju, Baranju is Srijem). A tanácskozáson a teljes horvát kormány, valamint a régió polgármesterei és parlamenti képviselői vettek részt.

Múlt pénteken Pélmonostorra látogatott a horvát kormány, ahol megtartották Szlavónia, Baranya és Szerémség Tanácsának a sorrendben 6. ülését. Ezt megelőzően a kormánytagok Andrej Plenković miniszterelnök vezetésével egy munkaülésen vettek részt Pélmonostor város vezetőivel a városházán, ahol a települést érintő problémákról tárgyaltak. Itt többek között a régi kaszárnya épületéről, illetve a várost elkerülő főút kérdéséről is beszéltek.
A délutáni tanácsülésen a kormány több mint 641 millió kúna értékben kötött megállapodásokat a térség vezetőivel 12 különböző beruházás megvalósításáról. Ezek közül a legjelentősebbek a pélmonostori napközi otthon megépítésének a finanszírozása, illetve a NATURA 2000 alá tartozó természetvédelmi területek aknamentesítése és rehabilitációja. Utóbbi beruházás értéke, mely a Duna és a Dráva mentét, valamint a Kopácsi-rétet érinti, közel 377 millió kúna, melynek többségét európai uniós forrásokból fedezik.

A tanácskozáson szó volt továbbá a C5-ös páneurópai korridor továbbépítéséről Eszéktől a magyar határig, a Bellye Rt. sorsáról, valamint a horvát-szerb dunai határszakaszról is, melynek kérdése a mai napig megoldatlan.

A tanács ülésén részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Matijević Olivér, a Pélmonostori Városi Tanács alelnöke is.

A régióval foglalkozó tanácskozás után a nagyobb horvát kormánypárt, a HDZ a közeli Karancson tartotta meg központi bizottságának ülését, így hát nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy napig Baranyára figyelt Horvátország.