Drávaszögi magyar hagyományokat bemutató rendezvény Laskón

240

A Laskói Ifjúsági Egyesület és a helyi HMDK-alapszervezet magyar hagyományokat bemutató rendezvényére szombaton került sor.

A nemzetközi szintű eseményt, mely a paprikafesztivál mellett a laskóiak egyik legnagyobb rendezvénye, általában tavasszal tartják. A koronajárvány miatt más tavaszi tömegrendezvényekkel együtt ezt a programot is elhalasztották, így június 27-én, szombaton került rá sor.

– Úgy tűnik, mindenki elég időt töltött otthon mostanában, az emberek már vágytak a nagyobb közösségi összejövetelekre, ez érezhető rendezvényünk látogatottságán is. A mai nap a halpaprikásfőzésről szól, így nem iktattunk egyéb műsort programunkba. A hangulatot a kórógyi Aranycsárdás zenekar fokozta fellépésével – tudtuk meg Munk Eriktől, az esemény főszervezőjétől.

A laskói verseny az évek során olyannyira ismertté vált, hogy más településekről is érkeznek résztvevők, ezúttal 47 csapat indult, baranyai, szlavóniai és távolabbi versenyzői is voltak az eseménynek, többek között a Bajai Halfőző Bajnokok Egyesülete is képviselte magát.

Nagypál Jenő Magyarországról érkezett Laskóra, ő már visszajáró résztvevője a környékbeli főzőversenyeknek, és most végre sikerült nyernie, ami hatalmas örömöt okozott neki.

– Munk Erikkel a halfőzés révén ismerkedtem meg három éve, azóta járok ide versenyezni, és nagyon nagy megtiszteltetés számomra a mai győzelem – nyilatkozta lapunknak Nagypál Jenő, aki a pécsi Gulyás éttermet vezeti. Hozzátette, úgy érzi, a többféle hal felhasználása hozta meg számára a sikert, ezenkívül igyekezett alkalmazkodni az itteni ízvilághoz. Ez tökéletesen sikerült is neki, a zsűri az ételek színét, ízét, a hal húsának állagát vizsgálta.

A képzeletbeli dobogó második és harmadik helyére környékbeli halfőzők kerültek; Farahó Zsolt Kopácsról második, a várdaróci Micheli Zsolt pedig harmadik lett. A különdíjat Varga Györgynek, a bajai halfőző egyesület tagjának ítélték oda, aki sült halas táljával nyerte el a bírák tetszését. 

Az esemény az eredményhirdetéssel nem ért véget, a résztvevők még sokáig mulattak a báli zenére a falu közösségi épületében.