Drávaszögi ízek a magyar konyha napján Zágrábban

0
104

A zágrábi magyar nagykövetség, a Zágrábi Magyar Intézet és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) szervezésében idén negyedszer tartották meg a magyar konyha napját a horvát fővárosban. Az esemény ezúttal a horvátországi magyar kultúra és ízvilág köré épült.

A zágrábi magyar nagykövetség és a Zágrábi Magyar Intézet már négy éve minden szeptemberben ún. gasztronapot szervez a főváros szívében található Európa téren. A rendezvényre minden évben meghívnak egy magyar közösséget, amelynek a tagjai a helyszínen bemutatják gasztronómiájukat és kulturális hagyományaikat.

Az esemény idei vendégei horvátországi magyarok voltak. A hamisítatlan drávaszögi halpaprikást a Kárpát-medence halászléfőző bajnoka, Munk Erik készítette el a fővárosi közönségnek, akik hosszú sorokban állva várakoztak, hogy megízlelhessék a főztjét. Természetesen a hal mellé jófajta bor is dukál, amit a karancsi Szabó pincészet biztosított. A jó hangulatról az újbezdáni Szivárvány népdalkör és Kubikos zenekar gondoskodott, ők népdalokat és magyar nótákat adtak elő. A gasztrokulturális rendezvényen a zágrábi Ady Endre Kultúrkör is képviseltette magát, tagjai magyar népviseletbe öltöztek.

A rendezvényt közösen nyitotta meg Magyarország zágrábi nagykövete, dr. Demcsák Csaba és Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, illetve Milan Bandić, Zágráb polgármestere.

– Nagy öröm számunkra, hogy minden nehézség ellenére meg tudtuk tartani ezt a rendezvényt, hiszen fontosnak tartjuk a magyar kultúra bemutatását itt, a fővárosban is. Külön öröm számomra, hogy rendezvényünk idei vendégei a horvátországi magyarok voltak, akiknek gazdag hagyományából sikerült egy részt megismertetnünk a zágrábiakkal is – nyilatkozta dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete, aki ezúton is szeretné megköszönni a résztvevőknek, hogy elfogadták a meghívást.

A zágrábi rendezvényen készült halpaprikásból mindenki vásárolhatott, a bevételt pedig jótékonysági célokra fordítják.