Drámapedagógiai tanfolyam az eszéki magyar iskolaközpontban

143

Dráma és színház címmel szakmai napot tartott Eszéken a Magyar Drámapedagógiai Társaság Körömi Gábor és Pátkay Mónika vezetésével, a helybéli Zrínyi Magyar Kultúrkörrel együttműködve. A szakmai napra január 5-én, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban került sor.

Múlt héten a Magyar Drámapedagógiai Társaságot (MDT) látták vendégül Eszéken a Zrínyi Magyar Kultúrkör szervezésében. Olyan eszközöket, módszereket kértek tőlük, amelyekkel a drámát mint egyfajta eszközt tudják használni a pedagógusok. Az alsósok olvasástanításáról, szövegértésről, csoportvezetésről, konfliktuskezelésről van szó többek között.

Körömi Gábor és Pátkay Mónika

– A szakmai nap alapvetően felnőtteknek készült program, és elsősorban a horvátországi magyarság körében dolgozó pedagógusoknak, tanároknak, óvodapedagógusoknak szólt, de minden érdeklődőt nagy szeretettel vártunk. Volt is szerencsénkre nem nevelői közegből érkező résztvevőnk, ez mindig nagyon színesíti az útközben alakuló alkotómunkát. A délutáni egyik blokkban a Dörömb Gyermekszínjátszó Csoportnak (DGYCS) is volt egy előadása, és velük is játszottunk közösen, kipróbálva a gyakorlatban azokat a módszereket, lehetőségeket, amelyekről a nap során szó volt – nyilatkozta lapunknak Ferenczy Nikolett magyartanár, a program szervezője, a Dörömb vezetője.

A DGYCS a helybéli Zrínyi Magyar Kultúrkörhöz tartozik, 2019-ben alakultak. Alkotómunka a céljuk, nyilván ennek eredményeként létrejönnek előadások, amiket nagy-nagy örömmel mutatnak be mind itthon, mind a Vajdaságban, Magyarországon, de leginkább az a fejlődés a fontos, amin a gyerekek a csoportban való részvételük által keresztülmennek. A klasszikus gyerekszínjátszós menetrend az, hogy a tavaszi időszakban van egy turnéjuk, tavaly az Odüsszeusz című előadásukkal „vándoroltak“. Idén is az a terv, hogy kora tavaszra készülnek el a darabbal, és aztán előadásról előadásra megint kicsit fejlesztenek, átalakítanak, alkotnak, ezek a kulcsszavak a csapat számára.

Szakmai segítség a határon túli magyar szervezeteknek

Az MDT-nek tavaly ősszel volt egy módszertani hétvégéje, ahol fölmerült, hogy a határon túli különböző szervezeteknek szakmai segítséget tudnának nyújtani. Az első érdeklődő, aki „felajánlkozó“ levelükre jelentkezett, Ferenczy Nikolett volt.

– Elsősorban pedagógusoknak szóló rendezvényt terveztünk kolléganőmmel, Pátkay Mónikával, aki az alsó tagozatos módszertan, drámás módszertan nagy szakértője és gyakorlója, én pedig inkább a felső tagozatosoknak szóló programokkal, közösségépítő játékokkal készültem a mai napra. Mindig azt szoktam mondani, hogy nincs mindenre válaszunk, és nem univerzális módszer a drámapedagógia, ezért mi csak felkínáljuk azokat a lehetőségeket, amelyeknek a birtokában vagyunk, és ezeket azok, akik például határon túli fiatalokkal foglalkoznak, vagy határon túli intézményben dolgoznak pedagógusként, adaptálják a saját helyzetükre. Azt gondolom, hogy a drámapedagógus mindig alkalmazkodik az adott körülményekhez, és figyelembe veszi a lehetőségeket – fejtette ki Körömi Gábor drámapedagógus, a Magyar Drámapedagógiai Társaság alelnöke.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.