Diplomáciai világbotrány

391

Komolyabb következményei is lehetnek ezúttal a hackerkedésnek, a számítógép-kalózkodásnak. Múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy Észak-Korea megtámadta Dél-Koreát, és a nagyhatalmak – Kína, Oroszország és az USA – megpróbálják csitítani a kedélyeket. Ezen a héten újabb szenzációtól hangos s média, diplomáciai eredetű botránytól, amit nyugodtan nevezhetünk világméretűnek.

Egy amerikai közkatonának olyan titkos információkat sikerült kiszivárogtatnia egy internetes hírportálon keresztül bázisáról, amely összeveszítheti a világ országainak vezetőit. Egy ilyen eléggé puskaporos légkörben pedig ez hiányzott mindenkinek a legkevésbé.

250 ezer oldalnyi titkos amerikai diplomáciai információról van szó, amelyről a legtöbb ország vezető napilapjai elkezdtek folyamatosan cikkezni. Ráadásul a dokumentumokban külföldi politikusok olyan zárt ajtók mögött elhangzó, kínos nyilatkozatai is szerepelnek, amelyekről azt hitték, hogy soha nem kerülnek nyilvánosságra.

Az amerikai nagykövetségek által összeállított anyagokban bírálják az Egyesült Államok több fontos nemzetközi szövetségesét, sőt, jellemzik ezen országok fontosabb politikusait.

Dmitrij Medvegyev orosz elnököt haloványnak és tétovának írják le, Hamid Karzai afgán elnököt gyenge személyiségnek tartják, akit paranoia és összeesküvés-elméletek hajtanak, míg Angela Merkel német kancellárról azt írják, hogy „ritkán kreatív”. A kenyai amerikai nagykövetség összes jelentésében pedig megvetően írnak a korrupció mocsarának nevezett ország kormányáról. A saját véleményük miatt kínosan érintett külföldi politikusok közé tartozik például Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter, aki amerikai diplomaták előtt élesen kikelt Guido Westerwelle német külügyminiszter ellen.

Ezekből a dokumentumokból még kiderül az is, hogy az egyik szaúd-arábiai nagykövet szerint a szaúdi király azt akarta, hogy az Egyesült Államok támadja meg Iránt, vagy hogy Irán állítólag olyan fejlett rakétákhoz jutott Észak-Korea révén, amelyek képessé tennék egy Nyugat-Európa elleni csapásmérésre. Fény derült arra is, hogy a kínai kormány mérlegelte, indítson-e összehangolt számítógépes támadást az Egyesült Államok és szövetségesei ellen. De arról is lehet olvasni, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter arra kérte a moszkvai és római nagyköveteket, nézzenek utána, van-e titkos üzleti kapcsolat Silvio Berlusconi olasz és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök között, annak ellenére, hogy ezt nyilvánosan mindketten tagadták.

Számos információ van még az interneten, és az amerikai hírportál folyamatosan szivárogtat. Vannak itt dokumentumok Horvátországról és Magyarországról is, amiről egyelőre csak annyit tudni, hány kapott közülük titkos, és hány bizalmas minősítést.

Reménykedjünk, hogy komolyabb baj nem származik belőle azon kívül, hogy egyik-másik politikus duzzog majd egy kicsit. Annyi viszont biztos, hogy amerikai diplomatákkal nem állnak szóba mostanában a világban…