Diákcsere-program a két Szentlászló között

0
569

Több éve tart a szlavóniai és a magyarországi Szentlászló kapcsolata. A két település képviselői rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein. Az együttműködés már a gyerekek között is kialakult.

Az Ernestinovói járás magyar kisebbségi önkormányzatának és Kelemen Dezsőnek, a járás magyar elöljáró-helyettesének a kezdeményezésére a szentlászlói általános iskola 14 anyanyelvápolásra járó diákja nyaralt a Balaton partján a magyarországi Szentlászló tanintézményének diákjaival együtt. Ezt viszonozva augusztusban a magyarországi diákok egy hetet tölthettek el a szlavóniai Szentlászlón.

Kelemen Dezső elöljáró-helyettes elmondta, azzal, hogy a két település iskoláját, iskolásait is összekötötték, megalapozták az együttműködés jövőjét is.

– Az évek során számos barátság köttetett a két település lakói között, akik ezt a hivatalos találkozókon túl is ápolják. Most ez a fiatalok szintjén is megjelent. Nagyon jól érezték magukat a gyerekeink a Balatonon, iskolánk igazgatónőjének, Bocka Szilviának is köszönhetően pedig mindent megtettek augusztus végén, hogy a vendéglátást viszonozzák. Színes programokkal készültek a magyarországi diákok egyhetes itt-tartózkodására – mondta Kelemen Dezső.

A diákcsere-program a szentlászlói iskola, a járási magyar kisebbségi önkormányzat, a járás és Jankovics Róbert szábori képviselő támogatásával valósult meg.