Daruvári Magyar Kultúrnapok: drávaszögi magyar festők képeiből nyílt kiállítás

0
53

A múlt héten kezdődött a Daruvári Magyarok Közösségének a hagyományos rendezvénye, a Daruvári Magyar Kultúrnapok. Az esemény keretében drávaszögi magyar festők képeiből nyílt kiállítás, a nyitóműsorban a Sepsei Népdalkör és az Alfalusi Vegyes Kar vett részt. A környékbeli magyar kisebbségi egyesületek gasztronómiai bemutatót tartottak.

A Daruvári Magyarok Közössége, a korábbi évekhez hasonlóan, októberben tartja a magyar kultúrát bemutató és népszerűsítő rendezvényét. Az idei eseménysorozat egyik programjaként múlt szombaton a pélmonostori HMDK-alapszervezet művészeti szakcsoportja három tagjának – Horvát Adrián, Jáger János és Keresztes Árpád – a képeiből nyílt kiállítás a daruvári Jankovich-kastély kiállítótermében.

A megnyitó

A Jankovich-kastély előterében elsőként a Sepsei Népdalkör és az Alfalusi Vegyes Kar közös kórusa adott elő baranyai magyar népdalokat, majd Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és átadta a szót Horvát Adriánnak, a pélmonostori HMDK-alapszervezet művészeti szakcsoportja vezetőjének, aki bemutatta a két évvel ezelőtt alakult művészeti szekciót, valamint beszélt a kiállított festményekről.

A résztvevőkhöz szólt Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Vladimir Bilek, Daruvár város cseh nemzetiségű polgármester-helyettese, a csehek és szlovákok parlamenti képviselője. Mindketten hangsúlyozták a kisebbségi egyesületeknek a kulturális hagyományok és értékek ápolása érdekében kifejtett tevékenységének fontosságát, kiemelték a zágrábi Kisebbségi Tanács munkáját, amely – mint mondták – hathatós támogatásban részesíti a kisebbségi szervezetek programjait és munkáját. Majd Damir Lneniček, Daruvár polgármestere hivatalosan is megnyitotta a baranyai táj páratlan szépségeit bemutató képkiállítást.

A kétnapos rendezvény másnapján a sepsei HMDK-egyesület és a laskói Petőfi Sándor Kultúregyesület tagjai Sabo Snježana vezetésével egy városnéző sétán is részt vettek.

A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.

„Gazdagság a fazékban”

A daruvári és a környékbeli magyar egyesületek gasztronómiai bemutatót tartottak

A daruvári magyar kultúrnapok első programjának a Gazdagság a fazékban címet adták, amelyen a daruvári és a Daruvár környéki magyar egyesületek tartottak gasztronómiai bemutatót. A Pakráci Magyarok Közösségének tagjai által készített ételek már közismertek a daruváriak körében, így idén is sokan megkóstolták a cserépedényben főtt babjukat, és sor alakult ki a palacsintát és a lángost sütő tagjaik előtt is. Csakúgy, mint a Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége szakácsának a bográcsa előtt, aki marhagulyást készített – a 25 literes edény tartalma fél óra alatt elfogyott. Hasonló volt az érdeklődés a Dežanovaci Magyarok Közössége által készített bográcsgulyás iránt is, és természetesen a házigazda Daruvári Magyarok Közössége tagjai is kitettek magukért, különböző édes és sós süteményeket is megízlelhettek ezen a napon a daruváriak.

A Pakráci Magyarok Közösségének tagjai által készített ételek már közismertek a daruváriak körében

A daruvári magyar kultúrnapok novemberben is folytatódik, akkor egy dokumentumfilm-bemutatót, képzőművészeti tábort és egy művelődési műsort is szerveznek.