Darázsi járási magyar kisebbségi önkormányzat: sikertelen alakuló ülés

196
07-darzs

Darázs – A múlt héten találkoztak először az új kisebbségi önkormányzati testületbe bejutott képviselők, ám egyelőre nem sikerült megegyezniük az elnök személyét illetően.

A darázsi járási magyar kisebbségi önkormányzat múlt heti alakuló ülése eredménytelenül végződött, hiszen az egyetlen elnökjelöltre, Budacs Andrásra (MESZ) csupán öten szavaztak. Márpedig a kisebbségi alkotmányerejű törvény értelmében a járási kisebbségi önkormányzat elnökének megválasztásához legalább hat támogatóra van szükség.

– A négy HMDK-s képviselő nem támogatta Budacs András elnökké választását, mi több, az önkormányzat többi tagját is arra kértük, hogy a választást halasszuk el addig, amíg meg nem lesz az önkormányzat tizedik tagja is. Budacsot semmilyen körülmények között sem támogattuk volna, hiszen az elmúlt években a járási magyarsággal kapcsolatos káros tevékenysége tükrében alkalmatlannak tartjuk a Darázsi járás magyarsága egészének a képviseletére. Mindemellett a négy HMDK-s önkormányzati tag elment az alakuló ülésre, ahol kifejtettük argumentumainkat, de tartózkodtunk, amikor az elnökválasztás volt napirenden – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese.

Mint azt már lapunkban megírtuk, a júliusi kisebbségi önkormányzati választások során a Darázsi járásban a 10-tagú kisebbségi önkormányzatba 5-en a MESZ, négyen pedig a HMDK listájáról jutottak be, míg a két tizedik „helyezett”, Virág Tibor és Radičev Mária azonos számú szavazatot kapott, így egyikük sem került be a kisebbségi testületbe. Hogy melyikük kerül be a testületbe, pótválasztáson dől majd el, amelyet a kormánynak kell kiírnia.