Cserkészőrsvezetők lesznek

Gorjanac Szilvia és Fica Lili

A csúzai Fica Lili és Gorjanac Szilvia nagyon elhivatott cserkészek. Két éve tették le a cserkészesküt, ma pedig már az őrsvezetői képzésnél tartanak, hogy miután megkapták a rangot, ők adhassák át tudásukat a fiatalabbaknak és tovább népszerűsítsék a cserkészmozgalmat a Drávaszögben.

Vörösmarton működik a Drávaszögi Árpád Fejedelem Cserkészcsapat, melybe helyi és környékbeli gyerekek járnak. A cserkészet sok kalandot tartogat a résztvevői számára, és nagyon sok mindenre tanítja is a fiatalokat. Az utazások, táborozások, természetjárások, cserkészjátékok közben szórakozva tanulnak a környezetismeretről és –védelemről, a csapatmunkáról, emberségről, nemzeti öntudatról és olyan dolgokról, amelyek a cserkészeket arra nevelik, hogy a világot egy kicsit szebben hagyják maguk után, mint ahogy kapták.

Fica Lili és Gorjanac Szilvia a cserkészegyesület lelkes tagjai. Két éve tették le a cserkészesküt, s váltak „hivatalosan” cserkésszé, mostanra pedig, miután betöltötték tizennegyedik életévüket, elérkeztek a következő szintre, hogy megszerezzék az őrsvezetői tisztséget.

– A képzés több szintből áll, mi eddig az elsőt teljesítettük sikerrel, amelyről azt mondják, a legnehezebb része az edukációnak. Valóban nem volt egyszerű a hegyi túra a Mecsekben, nem mindenki bírta a tempót, de mi, ha valamit elhatározunk, akkor azt végig is csináljuk – mondja Lili, hozzátéve, a pécsi foglalkozás során sok új barátra tettek szert.

Hasznos ismeretekkel gazdagodtak

A képzés nem csak ügyességüket és kitartásukat tette próbára. Rengeteg új ismeretet szereztek, melyeket hasznosíthatnak a hétköznapok során is.

– Feladatunkhoz tartozott, hogy eljussunk különböző csomópontokra, ahol többek között az elsősegélynyújtásról, a tűzgyújtásról, csomókötésről szerezhettünk elméleti és gyakorlati tudást, de gyakorolhattuk a térképen való tájékozódást is – mesél Szilvia a feladatokról.

Szeretné, hogy őrsvezetőként egyszer majd ők adhassák át a tudást a fiatalabbaknak, amivel végső soron hozzájárulnak ahhoz, hogy a világ egy kicsit jobb, tisztább hely legyen. A cserkészetben ugyanis a természet védelmére is nagy hangsúlyt fektetnek.

– Azért vállalkoztunk az őrsvezetői képzésre, hogy egyszer mi taníthassuk ezekre a fontos dolgokra a fiatalabbakat. Azt szeretném, hogy egyszer rám is úgy nézzen egy kiscserkész, mint ahogy én nézek a vezetőimre – mondja Lili.

Hatással vannak a fiatalabbakra

Úgy látja, tudnak hatást gyakorolni a náluk fiatalabbakra, rengeteg elsős kisdiák érdeklődik a cserkészet iránt.

Lili és Szilvia a képzés első részén ugyan túl vannak, de azért még vár rájuk néhány kihívás – februárban és áprilisban lesznek a következő alkalmak, és ha minden a tervek szerint halad, nyáron egy többnapos tábor keretében kerül sor az utolsó vizsgára, ahol megkaphatják az őrsvezetői képesítést. A Drávaszögben a cserkészetnek nincs olyan nagy múltja, de Lili és Szilvia hozzájárulhatnak munkájukkal, hogy jövője legyen.