Cserkésznek lenni jó

0
173
Fica Lili

Idén is voltak horvátországi magyar cserkész résztvevői az augusztus 20-ai Szent Jobb körmenetnek. A csúzai Fica Lili verset mondott a magyar parlamentben a többi cserkész előtt. Vele beszélgettünk budapesti élményeiről és a cserkészélet szépségeiről.

A csúzai Fica Lili a vörösmarti általános iskola szorgalmas tanulója, egyszer majd óvó néni szeretne lenni. Aktívan kiveszi a részét az iskolai szakköri foglalkozásokból, csakúgy, mint az iskolán kívüli közösségi tevékenységekből. Táncol a csúzai Hajnalcsillag gyermektánccsoportban, részt vesz a helyi rajzszakkör tevékenységében, a családi hagyományokhoz híven előszeretettel foglalkozik a lovakkal odahaza – részt vesz a jószágok körüli munkában, de a csúzai fogathajtó versenyek legfiatalabb nevezője is. Tagja a vörösmarti cserkészegyesületnek, melyet Sipos Tür Klára hitoktató indított el két évvel ezelőtt. Az idei volt a második alkalom, hogy cserkészként részt vett az augusztus 20-ai ünnepélyen, Budapesten.

A világ számos országából érkeznek magyar cserkészek erre az alkalomra, így Horvátországból is.

A program keretében ezúttal is ott voltak a Szent István-bazilikában tartott szentmisén, majd a Szent Jobb körmeneten, végül pedig a parlamentbe látogattak. Hatalmas élmény volt számára, hogy ezúttal versmondásra is felkérték őt az országházban, miután Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Nagyon jó érzés volt részt venni az ünnepségen ennyi ember társaságában, és az is, hogy itt szavalhattam el Tokmak Karaul Őrző táltos című költeményét – mondta Lili, hozzátéve, felemelő érzés volt számára, hogy a parlament épülete elől nézhették végig a tűzijátékot.

A cserkészegyesületbe invitálja a gyerekeket

A vörösmarti cserkészegyesületbe helyi és környékbeli gyerekek járnak. Jelenleg a cserkésztörvényeket tanulják, ugyanis hamarosan sor kerül az eskütételre, ami után hivatalosan is cserkésszé válnak majd, tudtuk meg Lilitől.

Szeretné felkelteni a fiatalok érdeklődését a tevékenység iránt, hiszen a cserkészélet rendkívül sok kalandot tartogat, és nagyon sok mindenre tanít is.

Lili egyebek mellett azt szereti a cserkészetben, hogy számos helyre eljuthatnak cserkészként. Volt már például Bécsben és Linzben is. De szereti az egyesület rendszeres összejöveteleit, a táborozásokat, a sütés-főzéseket, természetjárásokat, cserkészjátékokat is. Ezeken keresztül a cserkészek szórakozva tanulnak a környezetismeretről és -védelemről, csapatmunkáról, emberségről, nemzeti öntudatról és még sok olyan dologról, amelyek a cserkészeket arra nevelik, hogy a világot egy kicsit szebben hagyják maguk után, mint ahogy kapták.