Csak az iskolabizottság válthatja le az igazgatót – a minisztérium szerint

309

Az eszéki magyar iskolaközpont igazgatóját csak az iskolabizottság válthatja le, a minisztérium nem tehet semmit – nyilatkozta a Glas Slavonijenek Duje Bonacci, az oktatási minisztérium szóvivője a Kucsera körül kialakult botrány kapcsán.
Kucsera Bandiról nemrég olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken az látszik, hogy ő és családtagjai megdézsmálják az iskolaközpont éléskamráját, módszeresen, hétről hétre, amit ő természetesen tagad.
A szülők névtelen feljelentése alapján a HMOM Központba nemrég az oktatási felügyelet is kilátogatott, akik a vizsgálódás után a minisztériumnak tettek jelentést. A minisztérium szóvivője viszont csak annyit mondott a sajtónak, hogy ők nem rendőrség vagy más hasonló bűnüldöző szerv. Valamint azt, hogy mivel nemzeti kisebbségről van szó, ők nem is reagálhatnak. Amennyiben felmerül a visszaélés gyanúja, azt a rendőrség vagy az ügyészség fogja vizsgálni.
Ők meg, ugye, mossák kezeiket. De álljunk csak meg egy szóra: először is, Kucsera Bandit a miniszter nevezte ki, semmiféle iskolabizottság nem választotta meg, ugyanis a szóban forgó testület ellene szavazott 7-0 arányban, amiért őket le is váltotta a miniszter, és újakat nevezett ki a helyükre, mégpedig Juhász Sándorral, a MESZ elnökével az élen! Kinevezte Kucserát annak ellenére, hogy mind a szülők, mind a tanárok tüntettek ellene, de ez nem zavarta a nagypolitikát. Ha viszont most leváltanák, akkor elismernék, hogy bizony 2008-ban tévedtek, és olyasvalakit erőltettek rá az intézményre, akit senki sem akart. Persze Juhászon és Sóján kívül, akik ezt kizsarolták a horvát kormánytól.
De vigyük tovább a szóvivő gondolatmenetét. Ha az eszéki magyar központ ügye kisebbségi ügy, akkor a vörösmarti iskola ügye miért nem az?! Ha a Központban csak az iskolabizottság dönthet az igazgató leváltásáról, akkor Vörösmarton miért semmisítette meg a minisztérium az iskolabizottság döntését?! Ami az általános iskolákat illeti, ilyenre ugyanis még soha nem volt példa Horvátországban. A miniszter még soha nem hozott ilyen döntést, főleg indoklás nélkül nem.
Ami a HMOM Központot illeti, mind a korábbi, mind a most érvényben levő statútumában is benne van, hogy a miniszter megvétózhat bármilyen döntést a központtal kapcsolatban (ami egyébként elég rosszul hangzik).
A kettős mérce vérlázító alkalmazása elfogadhatatlan: ahol kizárólagos joga lenne beavatkozni, intézkedni, ott a minisztérium lerázza magáról a felelősséget (HMOM Központ), ahol viszont csak tudomásul kellene vennie a teljes mértékben legitim és legális döntést, durván beavatkozik! Botrány, hogy a politika ilyen szemérmetlenül beleszólhat a magyar kisebbségi oktatással kapcsolatos ügyekbe.
És ez még mindig nem volt elég. Hogy a laskói általános iskola se maradjon ki a sorból, a megye november 21-ei soros ülésén leváltotta  az iskolaszék mind a három magyar tagját, és helyükre a többségi nemzet pártkatonáit, HDSSB-seket ültettek.
Ezek után nyíltan ki lehet jelenteni: az illetékes szervek a hozzá nem értő politikusokkal karöltve mindent elkövetnek, hogy tönkretegyék a magyar oktatási intézményeket, hogy azoknak néhány év múlva híre-hamva se maradjon!