Četverodnevnom proslavom obilježeno je 100 godina nogometa u Kopačevu

U Kopačevu se kroz četiri dana obilježavalo 100 godina postojanja Nogometnog kluba Ribar. Organizatori su međunarodnim turnirom, obiteljskim danom, paljenjem baklji učinili ovaj dostojanstveni jubilej nezaboravnim.

U subotu navečer se na nogometnom igralištu Kopačeva, u zrak diglo 100 baklji, koje su simbolizirale 100-tu jubilarnu godišnjicu mjesnog nogometnog kluba. Između dva svjetska rata nogometni klub nekadašnjega ribarskog mjesta nosio je naziv Dunav, potom je krajem pedesetih godina ponovno osnovan pod imenom Ribar (Halász). Čelništvo je prošle godine promijenjeno, upravljanje su preuzeli mjesni mladi ljudi, koji su na dostojanstven način željeli zahvaliti svojim prethodnicima što su kroz 100 godina vodili brigu o sportskom životu sela, te održavali i razvijali klub.

Četverodnevna proslava započela je obiteljskim danom: na nogometnom igralištu okupili su se roditelji, bake, djedovi i djeca, natjecali su se u raznim igrama spretnosti. Pred kraj dana utakmicu su odigrali stari nogometni igrači protiv najmlađih, budućih nogometaša.

Međunarodni nogometni turnir uz sudjelovanje četiri države

U petak su stigle i inozemne nogometne ekipe koje su domaćini pozvali na sudjelovanje u jubilarnom turniru. Stigli su klubovi iz Nagymácséda (Felvidek),  Székelyudvarhelya (Transilvanija), kao i iz Pécsvárada (Mađarska), a domaće timove su, osim mjesnog kluba, predstavljali timovi iz Bilja i klub Gibarac iz Čepinskih Martinaca. Na svečanosti su prisustvovali i predstavnici Odabranih seniora iz Felvideka i udruge mladih Via Nova.

-Bili smo načisto da smo započeli nešto veliko, ali smo jedan ovakav počasni jubilej htjeli proslaviti na dostojanstven način. Mislim, da smo to i uspjeli, naime dobili smo puno pohvala, puno je gostiju koji s nama slavi, a na organizatore sam posebno ponosan, napravili su izvrstan posao. Dobili smo jako puno pomoći i podrške, na čemu bih i ovim putem volio zahvaliti – izjavio je za naš list Peter Molnar, član predsjedništva, glavni organizator programa.

Turnir je odigran u subotu, a finale u nedjelju, prvo mjesto priskrbio je klub iz Pécsvárada. U subotu navečer veterani klubova iz Bilja i Kopačeva odigrali su gala utakmicu, a nakon što se smračilo, oko nogometnog igrališta i na njegovoj sredini sudionici su upaljenim bakljama formirali broj 100.

Uspjeh proslave 100-tog jubileja bio je tako velik, da su se sudionici dogovorili kako bi voljeli da ovo postane običaj i da se svake godine u drugoj državi organizira nogometni turnir. A pobjednici iz Pécsvárada odlučili su da će slijedeće godine oni biti domaćinima turnira.

Nogometaši iz Kopačeva i čelništvo kluba dokazali su da su dostojni pažnje i može započeti slijedećih uspješnih 100 godina mjesnog nogometnog života…

Svečanost je svojim prisustvom uveličao i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara.

Organizatori i ovim putem zahvaljuju svima koji su na bilo koji način sponzorirali ili pružili potporu ovom obilježavanju: Róbertu Jankovicsu, saborskom zastupniku Mađara, DZMH ogranku Bilje i Kopačevo, Općini Bilje, Forumu mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, osječkoj pivovari, banci OTP, Lovačkom društvu Jelen iz Kopačeva, Kulturno-umjetničkom društvu Arany János, restoranu Didin konak i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju obilježavanja.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.