Call centerből a globális vezetői pozícióig
– Interjú a kopácsi származású Takács Teodórával

151

Takács Teodóra elismerésre méltó karriert futott be az üzleti világban, ma egy multinacionális cég egyik globális szintű vezetői pozícióját tölti be. Sikereiről, munkájáról beszélgettem vele és arról is, hogyan jutott el idáig.

A Los Angeles-i útjáról éppen hazaért kopácsi származású lánnyal online sikerült beszélgetnem. Számára ez a közeg teljesen természetes, hiszen a munkája nagy részét a virtuális világban végzi, online megbeszéléseket tart, digitális rendszerek bevezetését támogatja, és mivel több mint 50 ország csapatainak digitális koordinációja tartozik hozzá, az sem furcsa, ha hajnali háromkor tart például tréninget. Arról kérdeztem, hogy milyen út vezette őt idáig.

– Nemrég váltottál. Az egyik globális cégtől, az Avontól igazoltál át a másik globális vállalathoz, a Herbalife-hoz, szintén magas, nemzetközi vezetői pozícióba. Emiatt még költöztél is, jelenleg Németországban élsz.

– Igen, január elsejével váltottam, ez a pozíció pedig költözést követelt tőlem. Volt választási lehetőségem, de hozzám mindig is közel állt a német nyelvterület, így Budapestről Németországba költöztem. Persze nem itt kezdődik a történet. Még az egyetemi évek alatt egy német tulajdonú call centerben kezdtem el dolgozni egész egyszerűen abból a megfontolásból, hogy kiegészítsem az alacsony ösztöndíjamat. Ez egy olyan cég volt, ahol támogatták az ambíciókkal rendelkező alkalmazottakat és adtak lehetőséget a fejlődésre. Itt gyakorlatilag gyorsan eljutottam a HR specialista pozícióig, ahol az volt a feladatom, hogy megtaláljam a megfelelő embereket a megfelelő helyekre, tréningeket és csapatépítőket tartsak. Itt „vadászott le” az Avon, ahol az elején belsős trénerként dolgoztam, a magyarországi régió egynegyede tartozott hozzám. Heti 1000-1500 kilométert autóztam és képzéseket tartottam az értékesítők számára.

– Ebből jött később a nemzetközi vonal.

– Véleményem szerint minden azzal indul, hogy az ember meghatározza, mi is a célja az életben, mit szeretne elérni. Nekem a nemzetközi vonal, az utazás mindig is fontos volt, és ezek a lehetőségek meg is találtak. Nagyon érdekes, hogy tulajdonképpen azok a vezetői pozíciók, amiket betöltöttem és most is betöltök, korábban nem léteztek a cégen belül, tulajdonképpen én alakítottam ki a feladatkört, egyfajta úttörő is lettem a szakmában, ami nagyon fontos számomra. Elengedhetetlen a megújulás – mindig, amikor azt éreztem, hogy a feladatkörömből kihoztam mindent, amit lehetett, elkezdtem keresni a továbblépési lehetőséget. Így alakult, hogy a trénerség alatt szerzett rengeteg értékes tapasztalatot, a fejlődésbe, tanulásba fektetett rengeteg időt és energiát remekül tudtam kamatoztatni a magasabb szintű és kihívást jelentő feladatkörökben is.

– Emberekkel dolgoztál és dolgozol ma is, számos ország tartozik úgymond hozzád, különféle mentalitásokkal, nemzeti értékrendekkel találkozol. Mit ad mindez neked?

– A kulcs az önismeret. Ha belegondolok, a karrieremben történt előrelépések akkor következtek be igazából, amikor elkezdtem önmagammal foglalkozni, tréningekre járni, a személyes fejlődésemen dolgozni. 11 évet dolgoztam az Avonnál, az elején trénerként, majd jött a digitális rendszerek bevezetésének és működésének támogatása, valamint tréning- és kommunikációs stratégiákat alkottam az országok számára, aztán a kutatás és digitális innováció is hozzám került, hogy segítsek felgyorsítani a cég digitális átalakulását. 56 ország, máskor több mint 45 ország tartozott hozzám. Nagyon szerettem a céget, jó volt azt látni, tapasztalni, hogy jobbá tesszük az emberek életét.  Amikor a tanácsadóktól személyesen is azt a visszajelzést kaptam, hogy köszönettel tartoznak azért, hogy jobb lett az életük, nagyon örültem. Ezért szeretek emberekkel dolgozni, és nagyon jó érzés részese lenni ilyen globális szintű és ilyen missziójú vállalatnak. A váltásra végül azért került sor, mert nem találtam meg a pozíciómból való továbblépés lehetőségét. Így amikor szembejött a Herbalife által meghirdetett tisztség, megpályáztam és elnyertem. Még nehéz bármit is mondani, hiszen nem régóta vagyok a csapatban, de annyit látok, hogy ennél a cégnél is az emberek jólléte van a fókuszban.

– Milyen készségekre, kompetenciákra volt szükséged ahhoz, hogy ide eljuss?

– A digitális világ rohamos ütemben fejlődik és változik. Így a reziliencia, vagyis a személyiségünk rugalmas alkalmazkodóképessége nagyon fontos szerepet játszik. A másik dolog a megoldásfókuszú szemlélet és hozzáállás. Ha jön egy kihívás, egy gond, akkor azonnal azt keressük, hogy az adott helyzetre hogyan tudok megoldást találni. Ez nagyon sokszor lendített át. Az emberekkel való munka során szerzett tapasztalat – amit a „működésük” megértésében szereztem – kincset ér, és a mai napig kamatoztatom.

– Jelenlegi pozíciódban is számos ország digitális fejlődéséért felelsz, online rendszerek sikeres bevezetését támogatod, vezeted a helyi csapatok változásokhoz való felzárkóztatását es megfelelő stratégiák, folyamatok kialakítását. Hogy fest egy napod?

– Rögtön belecsöppentem a sűrűjébe, hiszen tulajdonképpen azonnal egy digitális továbbképzésre utaztam Los Angelesbe, ahonnan most értem haza. A munkám szépsége, hogy gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatom, ahol van internet. Így tudtam tavaly például egy hónapig Olaszországból végezni a munkám. Mivel nagyon sok országgal tartom a kapcsolatot, előfordul, hogy az időeltolódás miatt hajnalban tartok megbeszéléseket vagy éppen tréninget. Amikor a Fülöp-szigeteki csapatnak tartottam képzést, nagyon tetszett, hogy tánccal kezdenek minden ilyen programot. Szóval hajnali háromkor én is táncoltam velük a monitor előtt…

– Mik a terveid, hova szeretnél még eljutni?

– A karrieremmel elégedett vagyok, szeretem, amit csinálok. A magánélet-munka egyensúlyon szeretnék még dolgozni, és sokkal több feltöltődést jelentő „énidőt” biztosítani a magam számára. Szeretem, hogy a világon szinte mindenhol vannak barátaim, ismerőseim, így bárhova is utazom, tudok emberekhez kapcsolódni. Viszont nagyobb hangsúlyt szeretnék helyezni a jövőben azokra a tevékenységekre, amelyeket korábban hobbiként nagyon szerettem, például a sportra vagy a festészetre.

* Call center – telefonos ügyfélszolgálat