Bor, bab és lovak a csúzai szüreti fesztiválon

0
130

Vasárnap ismét szüreti fesztivált tartottak Csúzán. Az egész napos rendezvényen volt fogathajtás, kultúrműsor és hagyományos hegyibabfőző-verseny is, amit éjszakába nyúló szüreti bál zárt.

Lévén, hogy Csúza a drávaszögi szőlő- és bortermelő vidék egyik „fellegvára”, több, a szürethez kapcsolódó szokás is él a faluban. Ilyen a szüreti mulatság és a bál is. Ezt a hagyományt továbbra is ápolják a csúzaiak. Emellé idővel egyéb programok kerültek, és így született meg a szüreti fesztivál. A rendezvény néhány éve már fogathajtó versennyel kezdődik, melynek a Fica-ranch ad otthont. A fogathajtást pedig népviseletes, ünnepi felvonulás és kultúrműsor követi. A műsorral egy időben a környék szakácsai is összemérhetik tudásukat hegyibabfőzésben, aminek szintén nagy hagyománya van a településen.

Fogathajtó verseny

Az idei rendezvény a szokásokhoz híven délelőtt fogathajtó versennyel kezdődött. A lovasok három versenyszámban mérték össze tudásukat: volt gyorsasági és technikai fogathajtás, valamint lovaglás. A verseny főszervezője és ötletgazdája Fica János, aki maga is versenybe szállt.

– A csúzai szüreti ünnepségeknek a lovas felvonulások mindig is a szerves részét képezték. Idővel azonban szigorúbbá váltak az előírások, ami bonyolulttá tette ezek megszervezését, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább változtatunk. Ekkor jött az ötlet, hogy a lovas hagyományokat részben megtartva, egy fogathajtó versenyt szervezzünk. Az évek során a verseny egyre népszerűbbé vált, és ma már a szélrózsa minden irányából érkeznek látogatók és versenyzők az eseményre – mondta Fica János főszervező.

Szüreti felvonulás

A rendezvény délután a falu központjában folytatódott, ahova a csúzai Csárdás és a Hajnalcsillag tánccsoport népviseletbe öltözött tagjai és vendégeik énekelve és táncolva érkeztek. Ezt, a hagyományokhoz hűen, közös körtánc követte a falu központjában, majd pedig megkezdődött a kultúrműsor. A fesztivál színpadán a hazaiakon kívül a sátorhelyi, a bátai (mindkét település Dél-Magyarországon van), a zentai (Vajdaság) és az Alfalusi Tánccsoport tagjai ropták a táncot. Rajtuk kívül a jó hangulatról az újbezdáni Szivárvány Népdalkör tagjai gondoskodtak, akik bordalokat adtak elő.

Hegyibabfőző-verseny

A kultúrműsorral egy időben zajlott a hegyibabfőző-verseny is, mely már régóta a rendezvény elmaradhatatlan része. Idén 28 versenyző szállt ringbe a legjobb babfőző szakács címéért, melyet idén egy ifjú tehetség, a 10 éves hercegszőlősi Deák Dórián szerzett meg. A második legjobb a csúzai Pinkert János étele lett, a szintén csúzai Kurel Ágota főztje pedig harmadik helyezett. Az eredményhirdetést éjszakába nyúló szüreti bál követte.

A rendezvényen részt vett Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági tagozatának elnöke, Brassai Hunor és a szervezet alelnöke, Zsigmond Hunor.

Az esemény támogatója a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap volt.