Bóni János bűnös!

0
432

Az eszéki járásbíróság első fokon elítélte Bóni Jánost, a MESZ korábbi elnökét a Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk ellen elkövetett súlyos megszégyenítésért (hr: teško sramoćenje). A bíróság kimondta, hogy a bűncselekményt szándékosan követte el.


Bóni volt MESZ-elnök: „Jankovics bővítette az anyagi kereteket azon egyesületeknek, amelyek ezt nem érdemelték meg”

A szerkesztőségünk birtokába jutott ítélet  szövege szerint Bóni Jánost az eszéki bíróság bűnösnek találta és 10 ezer kúna büntetés kifizetésére kötelezte, ezt azonban két évre felfüggesztette. A bírósági ítélet még nem jogerős.

Bóni János még MESZ-elnökként 2018. augusztus 15-én az Osječka televízió adásában a következőket nyilatkozta: „Be szeretnénk bizonyítani, hogy az elmúlt két év alatt, amióta Jankovics a száborban van és a Kisebbségi Tanács tagja lett, mindent megtesz annak érdekében, hogy több mint 20 egyesületet anyagilag ellehetetlenítsen, sőt hogy elvegye a székházaikat és a magyar házaikat, és minden elképzelhetőt. Minden donációt, amelyet Magyarországról kapni lehetne, ő elzárt előlük, valamint bővítette az anyagi kereteket azon egyesületeknek, amelyek ezt nem érdemelték meg”.


„Bóni János az elkövetés pillanatában tisztában volt a bűn elkövetésének tényével, valamint azzal, hogy nyilatkozatával sértheti a felperes becsületét és tekintélyét
(hr: čast i ugled). A bűncselekményt szándékosan követte el.”

Az elmarasztaló ítélet meghozatala előtt az eszéki bíróság meghallgatta Jankovics Róbertet, valamint Bóni javaslatára tanúként Juhász Sándort és Sója Dénest, korábbi MESZ-elnököt és alelnököt, majd a következőkkel indokolta a Bóni János elleni ítéletet:

Eszéki bíróság: „A bíróság nem fogadta el Sója Dénes és Juhász Sándor tanúk vallomásait, ezeket hiteltelennek
(hr: neuvjerljiv) és semmivel sem alátámasztottaknak találja”

A több oldalas ítéletben az eszéki bíróság hosszasan minősíti Sója Dénes és Juhász Sándor vallomását, amelyekből világosan kitűnt a bíró számára is, hogy Bóni mindezt Jankovics lejáratásának a szándékával tette.

„A bíróság úgy látja, hogy a vádlott a nyilatkozatát Jankovics Róbert súlyos megszégyenítésének szándékával tette.”

„A bíróság nem fogadta el Sója Dénes és Juhász Sándor tanúk vallomásait, ezeket hiteltelennek (hr: neuvjerljiv) és semmivel sem alátámasztottaknak találta”. A továbbiakban a következőket rögzíti: „Itt még ki kell hangsúlyozni azt is, hogy Juhász Sándor – saját vallomása szerint – a múltban magyar nemzetiségi parlamenti képviselő volt, és így tudnia kellett volna, hogy a MESZ-től 2016-ban megvonták a további anyagi támogatást.” „A bíróság mindkét vallomást (Sója, Juhász) hiteltelennek (hr: nevjerodostojni) találta, és ezeket úgy kezeli, mint amelyek kifejezetten Bóni János érdekét szolgálták (hr: pogodovanje).

Jankovics: „Csak akkor tudunk közösségként még határozottabban előrelépni, ha ezek a személyek eltűnnek a horvátországi magyar közéletből”

– Elsősorban sajnálom, hogy munka helyett bírósági tárgyalásokra kell járkálnom, de ilyen szemenszedett hazugságokat és rágalmakat, mint amelyeket ellenem Bóni János akkori MESZ-elnök felhozott, egyszerűen lehetetlen tétlenül tűrni. A nyilatkozatot követően nem indítottam azonnal bírósági pert, bízva abban, hogy Bóni megtalálja a módját annak, hogy bocsánatot kérjen, de több hónapon át ez nem történt meg, így az igazam bizonyításáért perre kényszerültem. Örülök annak, hogy az eszéki bíróság ilyen szigorú ítéletet hozott Bóni ellen, és amikor ez az ítélet jogerőre emelkedik, minden bizonnyal külön kártérítési pert is indítok ellene. A horvátországi magyarság sötét közelmúltjának az emberei, köztük Bóni is, sajnos, csak ezt a nyelvet értik, így az ő nyelvükön kényszerülünk beszélni. Az elmúlt három év legnagyobb eredménye az, hogy ő és a hozzá hasonlók eltűnőben vannak a horvátországi magyar közéletből, és ennek a folyamatnak a befejezése lehetővé teszi azt, hogy közösségként még határozottabban lépjünk előre – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.

Az igazság végül mindig győz

A MESZ-esek nem először illették a HMDK-t, annak vezetőit, képviselőit képtelen vádakkal. Rágalmazások miatt már eddig is több tízezer kúnára büntette őket a független horvát bíróság.

Ha ezek mindegyikét felsorolnánk, megtölthetnénk vele fél újságunkat, így csak párat említünk a sok közül.

A 2011-es parlamenti választások idején rágalmazó levelek garmadáját indították el a HMDK jelöltje, Jankovics Róbert ellen, aki akkor is pert nyert ellenük és 30 ezer kúna kártérítést kapott, amit az aktuális kampányra költhetett.

A következő évben 60 ezer kúna kártérítésre és a perköltségek megfizetésére kötelezte a bíróság a Magyar Egyesületek Szövetségét (MESZ) a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségével (HMDK), Jakab Sándorral és Jankovics Róberttel szemben, amiért az előbbi szervezet saját hetilapjában, a Horvátországi Magyar Naplóban 2012. április 20-án, „Bebizonyosodott: adócsalást követett el a HMDK” című írásában valótlanságot állított.

A 2015-ös választások sem múlhattak el a MESZ-esek rágalomhadjárata nélkül. Ezek egyike volt például a parlamenti választás napjának reggelén Kiskőszegen bizonyos gépjárműabroncsok megrongálása, amely miatt a HMDK bírósághoz fordult. A bírósági meghallgatáson kiderült, az akkori kiskőszegi MESZ-alkalmazott és aktivista, Csete Renáta szemrebbenés nélkül bevallotta, hogy kitalálta az egészet, a HMDK-nak nem volt köze a dologhoz, vagyis elismerte, hogy hazudott.

Rágalmaikkal amellett, hogy saját jellembeli tulajdonságaikról adnak hű képet, a HMDK-nak is mérhetetlen kárt okoztak.

Sajnos a HMDK vezetői emiatt gyakran kényszerültek magyarázkodásra, a MESZ aljas vádjainak a cáfolatára. Mindezt megelégelve voltak kénytelenek többször is bírósághoz fordulni, a pereket pedig sorra megnyerték. Csakúgy, mint a legutóbbit is, amikor Bóni János volt MESZ-elnök próbálta lejáratni Jankovics Róbertet, parlamenti képviselőnket. A bíróság emiatt Bónit bűnösnek találta, és kimondta, hogy a bűncselekményt szándékosan követte el.