„Bóbita, Bóbita táncol” – gyermektánc-találkozó volt Csúzán

0
78

Vasárnap került sor a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület szervezésében a 3. gyermek néptánctalálkozóra. Hazai tánccsoportjainkon kívül magyarországi és vajdasági résztvevői is voltak az eseménynek.

A csúzai Jókai Mór Kultúregyesület gyökerei az 1880-as évekig nyúlnak vissza. 1999-ben alakult újjá, azóta a falu meghatározó civil szervezete. A Csárdás népi tánccsoporttal karöltve nemrég rendezték meg a szüreti fesztivált, amely a település legnagyobb művelődési-szórakoztató eseményének számít. A kultúregyesület keretében három szekció működik, a Pódium Amatőr Színjátszó Társulat, a Szivárvány rajzszakkör és a Hajnalcsillag gyermektánccsoport.

A táncegyüttes célja megszerettetni a gyerekekkel a népzenét és -táncot, hogy felnőve utánpótlásul szolgáljanak a Csárdásnak. A gyerekek a táncok elsajátításán kívül részt vesznek azon népszokások ápolásában, amelyeket a csúzaiak évről évre felelevenítenek; a májusfaállításban és -kitáncolásban, a húsvéti locsolkodásban, a szüreti mulatságban, a nemzeti ünnepeinkről való megemlékezéseken.

Az együttest kisgyerekek alkotják, és szinte minden hónapra jut egy fellépésük, örömmel fogadják a meghívásokat, hiszen ezek azok a lehetőségek, amikor megmutathatják, mit tanultak a próbákon.

– A Bóbita gyermektánc-találkozó megrendezése már régóta szerepelt terveink között, 2017-ben kaptunk rá először támogatást. Rendezvényünk célja, hogy viszonozzuk a meghívásokat, illetve hogy tánccsoportunk a hazai közönség előtt, a szülők és családtagok előtt is megmutathassa tánctudását – nyilatkozta lapunknak Kováts Zsuzsanna, a Jókai Mór Kultúregyesület elnök asszonya.

Az eseményen jelen volt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is, aki felszólalásában elmondta, nagyszerű érzés látni, hogy ilyen sokan vagyunk még. Rendezvényeink sikere visszajelzés számára és a szervezők számára is, hogy van értelme a befektetett munkának, amellyel mind jobb feltételeket biztosítanak a fiataloknak, nemcsak a tánchoz, hanem az itthon való boldoguláshoz is.

Az idei tánctalálkozót a Hajnalcsillag nyitotta meg, majd a szentlászlói, dályhegyi, kórógyi, várdaróci, mohácsi (Magyarország) és kispiaci (Vajdaság) gyermektánccsoportok mutatkoztak be a csúzai kultúrotthon színpadán, a rendezvény telt házas volt.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.