Bizakodással tölti el az első batátatermés

816

Ifj. Dudás József tavaly ültetett először batátát, más néven édesburgonyát, mivel a hagyományos növényi kultúrák egyre kisebb hasznot hoznak. Leszámítva az egerek okozta károkat, kiváló lett az első batátatermésük, így idén már nagyobb területen ültetnek.

A csúzai termelő a hagyományos kultúrák – kukorica, napraforgó, búza, szója, cukorrépa – termesztése mellett tavaly ültetett először édesburgonyát, 1,15 hektáron.

– Az első batátatermés első osztályú volt, az egerek viszont 15-20%-os kárt okoztak az ültetvényben.  A felvásárlóval sem minden úgy alakult, ahogy terveztem, de összességében pozitívan zárhattam az évet – állítja József.

Megjegyezte, az első év járt a legnagyobb kiadásokkal, mert a palántákon kívül a termeléshez szükséges eszközöket, a bakháthúzó és fóliafektető gépet is meg kellett vásárolnia. A sikeres első év arra ösztönözte, hogy folytassa a batátatermesztést.

Öntözőrendszerrel látták el az ültetvényt

Már az első évben is ajánlatos lett volna az öntözőrendszer, amire akkor nem voltak meg a szükséges anyagiak, de most végre ezt a hiányosságot is pótolták.

Dudás József és Melánia

– Sok időt és energiát vett igénybe a több mint egyhektáros terület öntözése, most ebből a szempontból jóval kevesebb lesz a dolgunk. Az öntözőrendszer bevezetése összesen kb. 10 ezer kúnás befektetés volt, de ez az összeg szerencsére megtérült a palántákon, ugyanis kb. ilyen értékben neveltem saját palántát – mondta József.
Kísérletezésképpen próbáltak meg ezer palántát nevelni, amiből aztán hétezer lett. Januárban kezdték a csíráztatást egy üres, fűtött szobában, mostanra már több mint ötezret el is ültettek belőle. Bíznak benne, hogy szép termést hoznak majd.

Idén összesen 37 ezer palántát ültettek, tízezerrel többet, mint az előző évben, batátaültetvényük közel fél hektárral nagyobb területre terjed ki, mint a tavalyi.

Pályáztak a HMDK gazdaságfejlesztési programjára

József édesapja tavaly pályázott az Economica Hungarica Alapítványon keresztül a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjára, melyen nyert is, traktort vásároltak belőle. A második körben már ő is pályázott. Mint mondta, a batátatermesztéshez talajlazítóra és mulcsozóra volna szükségük, a gabonatermesztést illetően pedig egy forgatós hármas eke és egy nyeső hiányzik még a gépparkjukból. Bízik benne, hogy pályázata kedvező elbírálásban részesül.

Ami pedig a hosszú távú terveket illeti, elmondta, szüksége volna egy raktárhelyiségre, ahol megfelelő, 10-15 fok körüli hőmérsékleten tarthatná a batátát akár hosszabb ideig is, hogy akkor adhassa el a termést, amikor a legjobbak a feltételek.

Ha az idei év is sikerül, jövőre még nagyobb területen ültetnek batátát

József szerint az nem kérdés, hogy az általuk termesztett kultúrák közül a batáta a legkifizetődőbb, főleg akkor, ha jó a hozam és a minőség.

– Ha az idei év is sikerül, akkor jövőre lehet, hogy még egy hektárral növeljük az ültetvényt. A cukorrépának most lement az ára, és a kelés sem a legjobb, szóval itt nagy haszonra már nem számíthatunk. Ha jövőre sem fizetnek többet a cukorrépáért, lehet, hogy felhagyunk vele, hogy még inkább a batátára összpontosíthassunk – mondta a csúzai termelő.

Hozzátette, Magyarországon van, aki 20 hektáron termeszt batátát, lehet, hogy egy nagytermelőről vesz példát. Annyi biztos, hogy az ültetésnél és szedésnél ez hatalmas munkát igényel, sok emberre van szükség.  Dudásék az első betakarításon tizenöten-húszan vettek részt, szerencsére főként családtagokból, szomszédokból állt a csapat, így nem kellett napszámost fizetniük.

Előszeretettel használják az édesburgonyát a konyhában

Tavaly hat-hét fajta édesburgonyát termesztettek. Az első évi kísérletezés, tapasztalatszerzés után most csak azokból a fajtákból ültetnek, amelyek beváltak számukra, hiszen ők is szívesen fogyasztják az édesburgonyát.

– A leggyakrabban sütve fogyasztjuk a batátát, kockára vágom, majd tepsibe teszem, aztán a sütőbe, mint a krumplit. Ezenkívül kipróbáltuk már levesben és rántva is, ami szintén bevált – tudtuk meg Melániától, József feleségétől, aki hozzátette, sokféleképpen elkészíthető a batáta, ők pedig szívesen kísérleteznek vele, az egész család rendszeresen fogyasztja ezt a vitaminokban, szénhidrátban, fehérjében és ásványi anyagokban gazdag zöldséget.