Betonállatkert a virágoskertben

0
476
12-TATAI

CSÚZA – Tataiék két hónapja érdekes vállalkozásba kezdtek, ilyennel Baranyában nem sokan foglalkoznak: betonból készítenek különféle kerti dísztárgyakat, amelyek aztán vagy a sziklakertek részeiként, vagy éppen virágcserépként gyönyörködtetik a szemet.

A hátán kosarat hordó csacsit, színes tollú kakast, elegáns hattyút, kedves törpéket, de másféle díszes, betonból készült virágcserepeket is látni Tataiék csúzai udvarában. Nem gyűjtők ők, hanem saját maguk készítik a kerti dísztárgyakat. Két hónapja kezdtek bele egy új vállalkozásba, így még egyelőre hobbiként funkcionál az, ami talán egyszer jövedelmet is termel majd.

 

Szinte családi vállalkozásként működik a dekortárgyak gyártása

Tatai Igort éppen munka közben találtam. Egy kiöntött kakasformát csavarozott ki. A műhely tele volt száradó díszekkel, de mint megtudtam, korántsem ott ér véget a munka, ahol a betondísz kikerül a külsejét kialakító öntőformából.

– Vajon hogyan terelődött az érdeklődésed a betondíszek felé?

E kérdésemre Igor azt válaszolta, hirtelen ötlettől vezérelve kezdtek neki a kiöntősdinek két hónapja. Az alapvető ok azonban az volt, hogy szerettek volna valamilyen saját vállalkozásba kezdeni a munkanélküliség miatt. Igor édesanyja, Gyöngyi a betondísz-készítés ötletgazdája, valamint a kezdőtőkét is ő szolgáltatta az induláshoz. A család egyik jó ismerőse, aki szintén ezzel foglalkozik, eligazította őket a szakmai fogásokat illetően. Igor mellett nővére, Melita és annak férje, Csaba is kiveszi a részét a munkából, így már szinte családi vállalkozásként működik a kerti dekortárgyak gyártása.

 

A betondísz sokkal tartósabb, mint a gipszből készült

Kilépve az udvarba, nem nehéz a következő munkafázisra következtetni, hiszen rengeteg dísz vár arra, hogy betonszürke színét valamilyen szebbre cseréljék. Kicsit odébb pedig a kész alkotások gyönyörködtetik a szemet arra várva, hogy valaki udvarában méltó helyükre kerüljenek.

Kíváncsi voltam arra, hogy miért pont a beton mellett döntöttek, amikor sokan gipszből készítik az ilyen szobrokat. Igor elmondása szerint a betonnak nagy a súlya, ami egyrészt hátrány, ugyanis a nagyobb darabok mozgatása emiatt problémásabb, viszont ez előnyt is jelent, hiszen nem kell attól tartani, hogy esetleg ellopják, tehát nyugodtan kirakhatók a házak elé, akár az utcára is. A másik fontos előnye, hogy a betondísz sokkal tartósabb, mint a gipszből készült, hiszen nem árt neki se eső, se hó, de még a fagy sem. Egy dísz elkészítése akár egy hétbe is beletelhet. A különböző munkafázisokat egyelőre hárman osztják meg egymás között, de a cél, hogy mindegyikük megtanuljon minden folyamatot. Igor jelenleg formába önti, a sógora gletteli, a nővére pedig különféle technikákkal megfesti a szobrokat.

 

Ez egy érdekes elfoglaltság, így gyakorlatilag a kellemest kötik össze a hasznossal

A szobrok pedig egyre több embernek nyerik el a tetszését, és egyre több udvart díszítenek. Azt tervezik, hogy különféle falunapi rendezvényeken, kirakodóvásárokon is képviseltetik magukat, bár riportalanyom szerint nem gyerekjáték a nehéz betonszobrok szállítása. Igor szerint ez egy érdekes elfoglaltság, így gyakorlatilag a kellemest kötik össze a hasznossal. Tervezik a kínálat bővítését, valamint azt is, hogy megtanulják az öntőformák készítését is, ami nagy előrelépést jelentene. Ha ez sikerülne, bármilyen formát megvalósíthatnának, másrészt pedig nem kellene pénzt kiadni értük.

Akik szeretik a rendezett kerteket, azok számára biztosan érdekes lehet egy-egy tartós díszítőelemként funkcionáló betonhattyú, -csiga vagy akár -csacsi.

12-tatai2