Bemutatta programját az Izvor (Forrás) Nőegylet

85

A hercegszőlősi Izvor (Forrás) Nőegylet elindította a Befogadással a munkáltatásért elnevezésű projektjét, amely a nők foglalkoztatását segítő egyik program keretében fut, és a munkanélküli nők foglalkoztatásán kívül célja a rászoruló személyek gondozása a Hercegszőlősi járás területén.

A nőegylet a Hercegszőlősi Medencék rendezvénytermében tartotta meg projektnyitó konferenciáját a múlt pénteken.

A résztvevőket Bajsić Katarina, a nőegylet elnök asszonya köszöntötte. Beszélt egyesületük múltjáról, tevékenységéről és eredményeiről. Közel húszéves fennállása alatt komoly eredményeket ért el az idősgondozás terén, emellett egészségmegőrzéssel és kézművességgel is foglalkoznak.
Szólt a programról is, amelynek keretében eddig tíz munkanélküli nőt foglalkoztattak, akik mintegy száz rászoruló személyről gondoskodnak a Hercegszőlősi járás területén.

Maja Rickert, a Befogadással a munkáltatásért projekt vezetője ismertette részletesebben a programot, amely 30 hónapig tart 2018 és 2020 között, összértéke pedig több mint kétmillió kúna, amelyet teljes egészében az Európai Unió finanszíroz.

A projekt célja a nők esélyeinek növelése a munkaerőpiacon, illetve a rászoruló személyek életminőségének javítása. A program magában foglalja a nők képzését az idősgondozás területén, legfontosabb része pedig az idősek, mozgáskorlátozottak, anyagilag hátrányos helyzetűek segítése a háztartási munkák elvégzése, a személyi higiénia fenntartása, az orvosi utasítások betartása, kisebb kerti munkák végzése terén.

Segítségre azok a járás területén élő, hátrányos helyzetű személyek jogosultak, akik nem kapnak semmilyen állami vagy más közforrásból támogatást. Számukra a projekt keretében nyújtott támogatás ingyenes.

Az ismertető után felszólaltak a projektpartnerek is: a járás, a pélmonostori szociális központ (Centar za socijalnu skrb) és a munkaközvetítő hivatal (HZZ) képviselői üdvözölték a programot, és támogatásukról biztosították a nőegyletet.

A rendezvény végén okleveleket adtak át a járás idősgondozóinak.