Bállal ünnepelték a Laskói Ifjúsági Egyesület jubileumát

183

Tíz éve, hogy megalakult a Laskói Ifjúsági Egyesület, amiről a tagok és a vendégek egy hangulatos bál keretében emlékeztek meg Eszéken.

Tíz évvel ezelőtt még azzal a céllal hozták létre a Laskói Ifjúsági Egyesületet, hogy a sportkedvelő helyi és környékbeli fiatalokat egy szervezetbe tömörítsék. Célkitűzéseik és a tevékenységi körük azóta azonban igencsak kiszélesedett. Egy dolog maradt változatlan, ez pedig a lelkesedésük és a szűnni nem akaró tenni akarásuk a falujukért és a közösségükért.

Az egyesület azóta számos rendezvényt hozott tető alá, és számos hazai és külföldi eseményre vitte el a drávaszögi falu jó hírét. A többi laskói civil szervezettel közösen tartott Paprikafesztivál például a régió egyik legismertebb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát, a helyi paprikatermesztők brandet hoztak létre szeretett falujuk számára. Emellett régóta dédelgetett álmuk vált valóra, amikor 2017-ben a felújítás után átadták a közösségi élet „fellegvárát”, a laskói ifjúsági otthont. Az épület mindenki előtt nyitva áll, ugyanúgy, mint azelőtt: lakodalmaknak, eljegyzéseknek, keresztelőknek, báloknak és különböző közösségi eseményeknek ad otthont, az épülethez egyébként a laskóiak érzelmi szálakkal is kötődnek.

– Gyermek- és ifjúsági programok, sportprogramok, szórakoztató programok, főzőversenyek szerepelnek a tevékenységeink között, mindegyik ugyanazzal a céllal: hogy Laskón jó legyen laskóinak és magyarnak lenni. Azt gondolom, hogy ezt a célt ez idáig sikeresen teljesítettük. Hálás köszönet illet mindenkit, aki bármilyen módon segített bennünket ezen az úton. Azt kívánom magunknak a következő tíz évre, hogy ne csak megmaradjunk, de gyarapodjunk, ápoljuk hagyományainkat, őrizzük őseink jussát – hangzott el Munk Erik, az egyesület elnökének köszöntőjében.

A bál hagyományosan egy rövid műsorral indult, amelyen Kovács Vecei Fanni, a budapesti Karinthy Színház művésznője és Jenővári Miklós, a Madách Színház művésze szórakoztatta a közönséget. Ezt követően a vajdasági Moholi Dutty zenekar húzta a talpalávalót a hajnali órákig tartó táncmulatságon.

A jubileumi bál előtt köszöntőt mondott Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke és Magdó János eszéki magyar főkonzul, valamint jelen volt még dr. Császár Zoltán konzul és Csapó Nándor, a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium nemzetiségi oktatásért felelős igazgatóságának a vezetője.

A jubileumi rendezvény megvalósítását a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.