Babák, melyekkel sosem játszanak

0
93

A gyűjtők többsége bélyeget, szalvétát, könyveket gyűjt, azonban akadnak olyanok is, akik különlegesebb dolgokért rajongnak. Ember Jolánka az utóbbiak közé tartozik, ő kislánykora óta imádja a porcelánbabákat.

A szentlászlói Ember (Anica) Jolánkát gyermekkora óta vonzzák a porcelánbabák, melyeket egész életében szenvedélyesen gyűjtött. Féltve őrzött babagyűjteménye azonban, sajnos, a honvédő háborúban megsemmisült. Barátai tudtak a hobbijáról, és a háború utáni visszatéréskor egy babával lepték meg, amely új babakollekciójának az első darabja lett. Jolánka azóta családi házuk egyik vitrinjében gyűjti babáit, jelenleg 20 porcelánbaba büszke tulajdonosa. Van köztük szőke, barna, vörös, fekete, rövid és hosszú, egyenes és göndör hajú. Teljesen különbözőek, csak az a közös bennük, hogy nem játék-, hanem porcelánbabák, és valamennyinek az öltözéke is gondosan rendben van tartva. Van, amelyiknek ő készítette a ruháját, ezeken a szentlászlói népviselet motívumai is felismerhetők.

– Családunk mindig is ápolta a magyar hagyományokat, tizenkét éves koromtól kezdve tagja vagyok a falu kultúregyesületének. Babáim közt épp ezért van olyan is, amelyet magyar népviseletbe öltöztettem. Ezeket az édesanyámmal, aki varrónő, közösen készítettük. Egyik babámon szentlászlói népviselet látható, melyre külön büszke vagyok – mondta Jolánka, hozzátéve, hogy van valami megfoghatatlan a porcelánbabákban, ami elvarázsolja. Általuk egy mesevilágban érzi magát, és órákig el tudja nézegetni őket. Amikor kézbe veszi a babákat, nem lélektelen tárgyakat lát, hiszen minden darabnak ismeri az eredetét.

A legelső európai porcelánbabákat az 1800-as évek közepén Németországban készítették. Bár már akkor is porcelánbabáknak nevezték őket, mégsem voltak teljesen porcelánok, mert csak a fejük, a kezük és a lábuk készült ebből az anyagból, a testüket általában textilből varrták, a legújabb generációknak pedig már az egész teste porcelánból van, nem csupán a fej és a végtagok, ezért játszásra nem éppen alkalmasak.

– Porcelán a testük, ezért nagyon kell rájuk vigyázni, mert törékenyek. Van egy ötéves kis unokám, aki most már nagyon kéri őket, de még nem teljesítem a kívánságát. Mondtam neki, hogy várjon egy kicsit, mert még nem tud rájuk vigyázni. Sok pénz van bennük és értékesek, úgyhogy kár volna értük, ha eltörnének – mondta Jolánka, aki azzal egészítette ki mondandóját, hogy manapság már egyre nehezebben talál porcelánbabákat, ugyanis a játékboltokban már nem árulnak ilyesmit.