Az óvodaprojekt célja az egymástól tanulás, a jó gyakorlatok cseréje

1025

A Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program (HELP) tavaly indult négy ország öt óvodája részvételével. Az intézmények képviselői a napokban a Drávaszögben tartották soros partnertalálkozójukat. A résztevők szerint a program legfontosabb célja az, hogy folyamatosan új dolgokat tanuljanak egymástól, és ezeket a nevelési programjukba beépítve alkalmazzák.

A július 1-je és 4-e között megrendezett partnertalálkozó házigazdája a bellyei Gerle Óvoda és kihelyezett kopácsi, laskói és várdaróci tagozatai voltak. A drávaszögi találkozón a Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodája (Pécs), a Csemete Református Óvoda (Kolozsvár), a Kármán József Alapiskola és Óvoda (Losonc) és a Ficánka Óvoda (Székelyudvarhely) képviselői vettek részt.

Ruzsicska Ilonka, a projekt horvátországi koordinátora elmondta, a partnertalálkozó első napján a legutóbbi találkozó óta eltelt időszak eseményeit értékelték ki, majd a következő napokban különböző színes és sokrétű programok révén igyekeztek minél jobban megismertetni vidékünkkel a vendégeket.

– Egy mesés ízelítőt kaptak partnereink mindenből: a gasztronómiából, a környezetünkből, amit vízről, a levegőből és természetesen a szárazföldről is megmutattunk nekik. Gazdag és sokrétű hagyományaink egy részébe is betekintést nyerhettek. Már másodszor vagyunk házigazdák, de új látnivalókat is sikerült megmutatni – mondta Ruzsicska Ilonka.

A Gerle Óvoda bellyei központi intézményébe is ellátogattak, ahol Barátság névvel nemzetközi rajzkiállítást nyitottak meg.

– Az erdélyi, kolozsvári Csemete óvodából érkeztünk, ahol 40-50 gyermekkel foglalkozunk, ők maguk is készültek erre a rajzkiállításra, az ő rajzaik is itt vannak. Úgy gondoljuk, a következő generációt meg kell tanítani arra, hogyan lehet egészségesen élni, hogyan lehet egymást elfogadni, egymást szeretni, egymást tisztelni, és ebben nagyon nagy segítség az, hogy meglátogathatjuk egymást, közösen vehetünk részt ilyen programokon – mondta Lészai Lehel, a Csemete Óvoda igazgatója. A projekt fő koordinátora a pécsi Kertvárosi Óvoda, amely kilenc tagintézménnyel működik Pécsett, 2010 óta valósítanak meg nemzetközi projektet.

– Drávaszögi kollégáinkkal, és külön is a kopácsi óvodával 2013 óta vagyunk együtt ebben a partnerségben. Nagyon tetszik, hogy beépült a nevelési programjukba a hagyományőrzés, a kultúra átadása. Úgy gondolom, hogy egy olyan szülői közösség, bázis van a hátterükben, ami talán a nagyvárosokban már annyira nem tapasztalható, és én talán a legnagyobb értéket náluk ebben látom. Minden partnerünk más, és ők talán ebben tudják a magyarságot, az identitást felénk is közvetíteni – mondta Schmidt Éva.