Az interneten dől el, hogy milyen lesz a horvát euró

0
218

Horvátország 2023. január 1-jén tervezi bevezetni az eurót mint hivatalos fizetőeszközt. Ezt megelőzően számos adminisztratív folyamat megy végbe, jórészt a színfalak mögött, melyek közül egy most mégis nagynyilvánosságot kapott és lázba hozta az országot.

Az „izgalmas” téma az, hogy mi legyen a horvát euróérmék hátoldalán? A szabályok értelmében ugyan a bankjegyek mindenhol egyformák, de az érmék hátoldalán szereplő mintázatról az adott ország maga dönthet.

A Horvát Nemzeti Bank emiatt egy internetes szavazást hirdetett a témában, mely segít eldönteni a nagy kérdést. Az internetezők az euro.hr oldalon öt motívum közül választhattak, melyeket egyenként értékelhettek. A választható minták között szerepelt a horvát címerből ismert négyzetrács, az ország földrajzi térképe, a nyest, mely az eddig használatos kúnának állítana emléket (a kuna nyestet jelent), Dubrovnik látképe, valamint a legrégebbi horvát nyelvemlék, a glagolita írassál készült Baščanska ploča. Az internetes szavazás győztes motívuma alapján alkotják majd meg az érmére kerülő jelet.

A közös fizetőezköz kereskedelmi forgalomba 2023. január elsején kerül, és két héten keresztül a kúnával párhuzamos használatban lesz. Január 15-től viszont csak euróval lehet majd fizetni mindenhol. Természetesen nem kell aggódniuk azoknak sem, akiknek két hét alatt nem sikerül elkölteniük az összes kúnájukat, ők fél évig még minden postán, bankban és a FINA-ban is beválthatják a pénzüket euróra teljesen díjmentesen. Július 1. után viszont már csak a nemzeti bankban tudjuk beváltani régi kúnáinkat, igaz, ott erre még 30 (!) évig lehetőségünk lesz.