Az idei advent

377

Ilyenkor, a karácsonyt megelőző időszakban mindenki fut, rohan, ajándékot keres, bevásárol az ünnepekre, és a legtöbb ember azon töri a fejét, honnét szerezhetne még több pénzt ezekre a dolgokra. Vegyen föl kölcsönt, lottózzon, totózzon, vagy netalán bankot raboljon? A viccet félretéve, ez az a hónap, amelyik leginkább „kikészíti” az emberek pénztárcáját. Amihez az is hozzájárul, hogy ilyenkor vesszük meg a legtöbb felesleges dolgot, és sokkal többet eszünk, mint rendesen, felszedve azokat a felesleges kilókat, amelyektől kínkeservesen a nyár végére tudunk csak megszabadulni. De ilyenkor termeljük a legtöbb szemetet is, amivel szennyezzük a környezetet.

Amellett pedig, hogy az emberek az otthoni teendőkre igyekeznek koncentrálni, a munkahelyen éppen ilyenkor, decemberben, az esztendő végén torlódnak föl a teendők. Ennek következtében aztán a legtöbben az ádventi időszakot nem rákészüléssel és pihenéssel töltik, hanem belefáradnak a rohanásba és a munkába.

Ezért már a karácsonyi hangulat sem a régi, legalábbis az idén úgy tűnik. Például az üzletek nincsenek szépen feldíszítve. A városban nem égnek az ilyenkor megszokott fények, és egyre kevesebb ház ablakaiban látni karácsonyi égőket. Pedig az ünnepre mindenki készülődik, főleg a gyerekek várják leginkább a Jézuskát. És nem csupán az ajándéknak örülnek, hanem az együtt – a családtagokkal – töltött időnek is.

Idén úgy döntöttünk, nem tartunk élőújságot, hanem gyermeklapunk, a Barkóca szerkesztőségével inkább egy egész napos programmal várjuk szombaton a gyerekeket. Bábszínház és kézműves foglalkozások kötik majd le a hattól tizenkét éves korosztályba tartozó gyerekeket. Mézeskalácsot sütnek, karácsonyi képeslapokat és karácsonyi díszeket készítenek, így hangolódnak majd velünk együtt az ünnepekre. Elkészítik egy egész bábszínház kellékeit, és egy karácsonyi darabot is eljátszanak a karácsonyfa alatt, amit a nap végére feldíszítenek, és ahova, ha minden igaz, este megérkezik a Télapó is.

Hálás és felemelő feladat gyerekeknek örömet okozni, látni a boldogságukat, együtt készülni velük a szeretet ünnepére, erősítve bennük a közösségi érzést. Így új reményekkel, várakozásokkal, egy szebb és értelmesebb jövő bizodalmával vághatunk neki a következő esztendőnek.