Az év végéig teljesen megújul a szentlászlói református templom

0
571

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) már korábban is hozzájárult egy jelentős összeggel a szentlászlói református templom renoválásához, idén pedig újabb tetemes summát sikerült szerezni, amelyből az év végéig teljesen elkészülhet a szentlászlóiak számára fontos egyházi épület.

Az agresszor nehéztüzérsége által földig rombolt Szentlászló 1998 nyaráig lakatlan maradt, de a nyár folyamán itt is megindult a családi házak újjáépítése, ami a falubelieket hazatérésre ösztönözte. A templom és a lerombolt középületek felújítása viszont máig elhúzódott. A HMDK közbenjárásának köszönhetően idén több mint 1,2 millió kúna értékű felújításra kerül sor a településen. A kultúrotthoné már befejeződött, és ha a jelenlegi ütemben folytatódnak a szentlászlói templomon a munkálatok, akkor a karácsonyi ünnepi istentiszteletet már egy teljesen felújított épületben tarthatják.

Kelemen Dezső, a helyi HMDK-alap-szervezet elnöke, a járás magyar elöljáró-helyettese elmondta, elégedettek a felújítási munkálatok dinamikájával, szerencsére az időjárás is kedvező, így minden a legnagyobb rendben és ütemben zajlik.

Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő is elégedett, és nyomon követi a felújítási folyamatot. Elmondta, hogy ezt az Orbán Viktor miniszterelnök által jóváhagyott magyar kormányzati forrásból valósítják meg. Hozzátette, hogy a horvátországi magyarság által használt egyházi épületek védelmére és tatarozására már idén is tekintélyes összeget sikerült kieszközölni horvátországi forrásokból is, a zágrábi kormány múlt héten elfogadott operatív programja pedig garancia arra, hogy további támogatásokra is számíthatunk.