„Az év horvátországi magyar szálláshelye” díjban részesült a csúzai Piros Csizma

0
583

A honvédő háború utáni Baranya egyik legrangosabb étterme és szálláshelye a csúzai Piros Csizma. A panzió, étterem és kávézó egyfajta kulthellyé vált az évtizedek során. Nemrég pedig a magyarországi „Az Utazó Magazin” a 2021-es év horvátországi magyar szálláshelye díjban részesítette.

Minden az 1940-es években kezdődött egy sportkocsmával, amit a jelenlegi panzió épületében nyitottak meg. Ebből alakult át a ’80-as években Piros Csizmává, de a jelenlegi méretét a békés reintegrációt követően, 1998-ban kapta meg. A csak „Pirosként“ emlegetett kulthely múltjáról Simits József tulajdonos mesélt nekünk.

– A honvédő háború után, amikor hazajöttünk, egyfajta gyülekezőhely volt, ahol a családok, barátok, rokonok találkozhattak egymással. Később kialakítottuk a szobákat, így szálláshellyé is vált, és ma a Piros Csizma amellett, hogy kiváló a konyhája és klimatizált, a fürdőszobával ellátott helyiségeiben összesen 100 fekvőhellyel is rendelkezik. Jelenleg háromcsillagos minősítéssel rendelkezünk, és a látogatottságunk is azt bizonyítja, hogy jól végezzük a munkánkat – fejtette ki Simits úr. 

Simits József

A névválasztás története

A röviden csak Pirosként emlegetett hely névadásának a története is érdekes. Az egykori kocsmát Simits úr anyósa vette át és működtette, aki anyagi nehézségek miatt egyetlen jussként a lányának egy pár piros csizmát adott, amit megőrzött abból az időből, amikor még néptáncolt. Ez adta az ötletet a felújított családi vállalkozás nevének megválasztásához. A „piros csizma” több helyen is felbukkan írott, kép vagy dombormű alakban, erre vonatkozóan József elmesélte, hogy mindig az anyósa jut a családtagok eszébe, aki vezette a vendéglátóhelyet. Családi vállalkozásként tekintenek rá, és szerették volna, ha a gyerekek továbbviszik az „ipart”, de közben mindketten más területen találták meg önmagukat, és azokon boldogulnak.

– A vendéglátás nehéz pálya, aki ezzel foglalkozik, az ezt jól tudja. A jövőt illetően abban reménykedünk, hogy találunk egy olyan magyar partnert vagy befektetőt, aki szívesen idejönne, és ezt szívvel-lélekkel folytatná tovább. Ez egy nagyon jól jövedelmező egység, a forgalmunknak több mint 70 százalékát a magyar partnerek és a magyar(országi) vendégek produkálják. Ebben az évben több mint 4000 vendégéjszakát töltöttek itt a Magyarországról érkezők. A kihasználtságunk egyelőre körülbelül 55 százaléknyi, ezt fel lehetne futtatni százra. Tekintettel arra, hogy milyen népszerű turisztikai célpont Horvát-Baranya, biztos, hogy rendkívül kifizetődő befektetés lenne – mondta a tulajdonos.

Díjjal ismerték el a munkájukat

A 24 éves magyarországi, Az Utazó Magazin című lap 16 éve hirdeti meg internetes szavazását, amelynek keretében az elmúlt esztendő legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni. A versenyben 2019 óta a külhoni magyar éttermek és szálláshelyek is részt vesznek. A budapesti díjátadón részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, akitől Simits Ernő, József fia vette át az elismerést.

– Ez egy kivételes megtiszteltetés volt a Piros Csizma számára, amely a helyi magyarságnak egyfajta találkozóhelye. Valójában a vendégek és az utazók szavazták ezt meg, a szálláshelyünket tehát kiemelten szeretik a magyarországi vendégek. Mi egyébként nagyon is érezzük a magyar kormány elszántságát, hogy a külhoni magyarlakta területek fejlődését, illetve az ott élő magyarság helyzetét előremozdítsa. A magyarországi utazási ügynökségek kiemelten kezelik térségünket, ami azt eredményezte, hogy az egész tavalyi évben nagy számban érkeztek a vendégek, főleg fiatalok, elsősorban olyan iskolák diákjai és történelemtanárai, akik tisztában vannak a trianoni diktátum következményeivel. Itt-tartózkodásuk alatt feltöltődnek és viszik tovább azokat a jó benyomásokat, élményeket, amelyeket nálunk, Csúzán és Baranya-szerte „gyűjtöttek be” – mondja Simits Ernő.