Az euroszkeptikusoknak áll a zászló

0
242

Horvátország lakosainak egyik fele szeretné, ha az ország az Európai Unióhoz tartozna, míg a másik fele úgy gondolja, számára jobb, ha ez nem következik be. Én nem tartozom az euroszkeptikusok közé, ezért kicsit le is lombozott a hír, miszerint még egy-két évet várnunk kell.

Bár a csatlakozási tárgyalások júniusig befejeződhetnek, ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök, az EU soros elnöke megígérte, de Horvátország az elhúzódó ratifikációs eljárások miatt 2013 vagy 2014 előtt nem lesz az EU tagja. Ugyanis a 25 lezárt fejezet mellett még kilenc területen vannak nyitott kérdések. Ilyen például a korrupció visszaszorítása, az igazságszolgáltatás és a versenypolitika területe is.

A korrupció ellenes harc egyelőre kimerül egy-két nagyobb kaliberű vezető letartóztatásában, bíróság elé állításában. Habár az Európai Parlament állásfoglalásában a képviselők elégedettségüket fejezték ki a korrupció terén eddig elért eredményekkel kapcsolatban, kiemelve a volt miniszterelnök és néhány állami cégvezető elleni eljárás megindítását, azért akad itt még tennivaló, és számos precedens értékű lépésre van szükség ahhoz, hogy az embereknek elmenjen a kedve attól, hogy pénzért vagy más juttatásért, vagy az ilyenre való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttasson másokat, vagy saját maga jusson jogosulatlanul előnyös dolgokhoz. Biztosan sokan tudják, hogy a fehérgalléros bűnözőként elhíresült volt magyar szocialista politikus, Zuschlag János ügyében is csak most született másodfokon ítélet. Hat év letöltendő börtönbüntetés. Őt akár kis kaliberű bűnözőnek is nevezhetnénk (72 millió forintot sikkasztott, amiből ötvenet visszafizetett). Horvátországban százával szabadon sétálnak az effélék, és én bátran közéjük sorolom Ádám Jenő volt parlamenti képviselőt is, akinek az elsőfokú ítéletét, mely szerint egy év letöltendő börtönbüntetést kapott, két év felfüggesztettre változtatta a másodfokon eljáró bíróság. Jelenleg szabadon élvezheti parlamenti képviselői nyugdíját, szerkesztőségünk pedig soha többé nem juthatott hozzá egyetlen elszámolásához sem.

A sok nehézséget okozó versenypolitikai fejezet mellett itt van a nemrég lezajlott INA – MOL-botrány is. Emlékszünk, a MOL bejelentette, fel kívánja vásárolni az INA részvényeit, hogy így megszerezze a többséget az irányító testületben. Aztán gyorsan „beelőztek” a horvátországi magánnyugdíj-pénztárak, sokkal magasabb árat kínálva. A versenyhivatal vizsgálódik az ügyben. Ha kiderül, hogy ezt kormánysugallatra tették, súlyos szabálysértést követtek el. A magánpénztárak képviselői állítják, nekik ez maguktól jutott eszükbe. A hajógyárak privatizációjának ügyében Olgica Spevec, Horvátország versenyhivatalának vezetője például arra panaszkodik, hogy bár a potenciális befektetőknek bizonyítaniuk kell a hosszú távú fenntartható működésre való képességüket, a legtöbb hajógyár Európában erre ma képtelen. Így itt sem jutnak előre.

Mindebből az következik, hogy egyelőre az euroszkeptikusoknak áll a zászló.