Az ENSZ szerint további egymillió ember veszíti el otthonát Szíriában

409
LATHATAR-tovabbi-egymillio-sziriai-copy

További egymillió embert foszt meg otthonától év végéig Szírián belül a háború, ha a harcok a jelenlegi méretekben folytatódnak, ami duzzasztani fogja az Európába tartó menekültáradatot – közölte Yacoub el Hillo, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Szíriáért felelős humanitárius koordinátora.
Az illetékes emlékeztetett arra, hogy idén a konfliktusban már egymillió ember vált hajléktalanná az ország szinte teljes területén egyre erősödő harcok miatt.
El Hillo nagyobb nemzetközi segítségnyújtást sürgetett a súlyosan alulfinanszírozott segélyezési erőfeszítések terén, amelyek arra irányulnak, hogy a szíriaiakat, ahol csak lehetséges, hazájukban tartsák. Ellenkező esetben „Európa szembe fogja találni magát egy olyan menekülthelyzettel, amely hasonló volt ahhoz, amely az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 1950-ben történt létrehozásához vezetett” – figyelmeztetett, utalva a második világháború utáni hontalanok tömegére.
A szíriai konfliktusban 250 ezer ember halt meg 2011 óta, a szíriaiak fele kényszerült otthona elhagyására, ami négymillió menekültet és mintegy 7,6 belső menekültet eredményezett.
Biztosan feltételezhetjük, hogy több ember fog elindulni Európába, mivel erejük határához érkezik azon országok – Libanon, Jordánia, Irak, Törökország, Egyiptom – egy része, amelyek nagylelkűen befogadták a menekülteket – hangsúlyozta az ENSZ-illetékes.
Szíria szomszédjai fogadták be a legtöbb menekültet, Törökországban 1,9 milliót, Libanonban 1,1 milliót, Jordániában 630 ezret regisztráltak.
„Még mindig van lehetőség arra, hogy segítsünk sok szíriait hazájában tartani. Különben ez az embervonat minden irányba – Európába is – száguldani fog” – hangoztatta El Hillo.

 

{fcomments}