„Az ének szebbé teszi az életet“ – Laskón idén is megtartották a népdaléneklési versenyt

113

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) múlt csütörtökön rendezte meg a Kőgyesi Melitta Népdaléneklési Vetélkedőt, melynek a Laskói Általános Iskola adott otthont. Az idei versenynek ismét közel félszáz résztvevője volt.

A HMPF megalakulása óta rendszeresen szervez vetélkedőket és különböző szemléket a horvátországi magyar diákoknak. Ezek egyike a népzenei vetélkedő is, amely 2011 óta viseli Kőgyesi Melitta nevét, aki a laskói általános iskola tanulója volt, és aki népdaléneklésben, versmondásban, népi táncban is kiemelkedő tehetséggel rendelkezett. A tragikusan korán elhunyt, mindig mosolygó, hagyománytisztelő és kiemelkedően tehetséges lány-fiatalasszony emlékének adóznak ezzel a szervezők immár 13 éve.

– Nem a versengés a fontos, hanem a lehetőség, hogy találkozzanak egymással, amiből barátságok is kialakulhatnak, tudnak beszélgetni, osztozni az élményeken, és végső soron pedig egy közösség részének érezhetik magukat a kisdiákok – mondta Segota Elek, a Fórum irodavezetője.

A verseny előtt a diákokat Kelemen Viktória, a Laskói Általános Iskola igazgatónője köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy a nagy múltú iskola adhat otthont a vetélkedőnek. Bátorító szavait követően O. Kettős Zsuzsanna nyugalmazott ének-zene szakos tanárnő, a háromfős zsűri elnöke dicsérte meg a diákokat, hogy idén is szép számban, közel 50-en jelentkeztek a vetélkedőre, majd bemelegítésként és a hangulat megalapozásáért közösen elénekeltek néhány népdalt. 

– A vetélkedő egyik pozitív hatásaként a gyerekek közönség elé mernek állni. Sajnos mind kevesebb lehetőség van arra, hogy szerepeljenek, énekeljenek, meghallgassák egymást és örüljenek a másik sikerének is, ez a vetélkedő ilyen alkalom – tudtuk meg Zsuzsa tanárnőtől.

A diákok négy korosztályban versenyeztek. A zsűritagok úgy határoztak, hogy az első három helyezés helyett idén kiemelt arany, ezüst és bronz minősítésben részesítik a diákokat, a többi résztvevő pedig bronz minősítést kap.

– Pici korom óta énekelek, az éneklés boldoggá tesz, az egyesületben furulyázom és citerázom is. Erre a versenyre egy egyházi népdalt hoztam, és elég sokáig tartott a felkészülés – mondta Zsivics Antónia, az újbezdáni tagozati iskola 8. osztályos diákja, aki idén arany minősítést szerzett a vetélkedőn.

A vetélkedőt Magyarország Belügyminisztériumának Köznevelési Államtitkársága támogatta.