„Az én hangszerem a hegedű”

0
141
Csapó Alex

Körülbelül egy évvel ezelőtt, a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központ megnyitóján hallottam Csapó Alexet hegedülni. Most zenei tanulmányairól, terveiről beszélt lapunknak. Tervei közül a legnagyobbat is megosztotta velünk: egyszer hivatásos zenészként adná át hallgatóközönségének azt az örömet, amelyet ő érez, miközben játszik.

Alex most az eszéki Franjo Kuhač zenei szakközépiskola másodikos tanulója. Tíz éve érdeklődik a zene iránt és nyolc éve hegedül, elsősorban a klasszikusok területén mélyíti tudását.

– Elég korán elköteleztem magam a zene iránt. Az eszéki magyar iskolaközpontba jártam egy évig, ahol Veres Mária zenetanárnő foglalkozott velünk. Miközben énekeltünk és a zongorázás alapjaival ismerkedtünk, ő vette észre, hogy van zenei hallásom. Akkor került sor az első fellépésemre is, zongorán játszottam. Második osztályos koromban a szüleim beírattak a Franjo Kuhač Zeneiskolába, ahol először a szolfézzsel ismerkedtem. Amikor eljött a hangszerválasztás ideje, a zongorát ajánlották, aminek már megvoltak az alapjai, én viszont a hegedűt választottam – mesélt Alex zenetanulásának kezdeteiről.

- Reklám -

Elkötelezettségét a „hangszerek királynője” iránt nagyban erősítették a tévében látott koncertek, ezek nem kis hatást gyakoroltak rá.

– Napi másfél órát hegedülök. Ennél talán többet is kellene, de a lényeg, hogy mindennap foglalkozzam vele, mert könnyű kiesni a gyakorlatból – állítja Alex.

Más tevékenységekben is kipróbálta már magát: teniszezett, úszott is, de, mint mondta, az iskola és a zene elsőbbséget élvezett ezekkel az elfoglaltságokkal szemben. Tudja, hogy a zenetanulás önfeláldozást követel, ha valaki igazán jól akarja csinálni.

Tizenkét évesen a nemzetközi verseny legjobbja

Alexnek minden évben van néhány fellépése, leggyakrabban az iskolában, az ún. nyílt órák keretében mutatják meg a szülőknek, hol tartanak tanulmányaikban.  Ezenkívül versenyekre is jár, évente rendeznek regionális vetélkedőt Velika Goricában és állami szintűt Zágrábban.

– A legeredményesebb szereplésem egy szerbiai nemzetközi versenyen volt, melynek első helyezettje lettem – osztotta meg velünk sikerét. A szerbiai, magyarországi, boszniai, szlovákiai résztvevők között hatodik osztályosként ő volt a legfiatalabb résztvevő.

Elsősorban klasszikusokat játszik, de mint mondta, sokféle zenét hallgat, ízlésében nincsenek műfaji megkötések, a minőségre viszont odafigyel. 

– A zenében számomra fontos a dallamosság, a harmónia, ezt pedig leggyakrabban a filmzenében találtam meg eddig – mondta Alex. John Williams és Hans Zimmer munkássága, akiknek olyan filmek zenéjét köszönhetjük, mint a Csillagok háborúja, a Harry Potter vagy a Csillagok között, nagyban inspirálták.

A gyakorlatot járvány idején is az iskola falai között tartják

Kérdésemre, hogyan éli meg a járványhelyzetet, elmondta, ideje nagy részét gyakorlással és tanulással tölti.

– Otthonról tanulok, a gyakorlati tárgyakat viszont, melynek részét képezi a korrepetálás, vagyis a zenetanárom zongorakíséretével történő zenélés, továbbra is az iskolában tartjuk, aminek örülök. Sok probléma volt ugyanis az online zenéléssel, a számítógép hangszórója egyáltalán nem adja vissza az eredeti hangzást – mondta Alex, hozzáfűzve, van, amit egyszerűen nem lehet online formában végezni.

Kitűzte célját, látja az odáig vezető „lépcsőfokokat” is

A fiatal hegedűvirtuóz a középiskola elvégzése után a zágrábi zeneakadémián folytatná tanulmányait. Addig még sok munka vár rá, van néhány lépcsőfok, amit meg kell lépnie, de mindent belead, hiszen tudja, ez az út vezet a végső célig, a hivatásos zenélésig.

– Felemelő érzés lehet egy újévi örömzenélés valamelyik európai nagyvárosban – mondja Alex, hozzátéve, egy ilyen zenekar tagjaként el tudná képzelni az életét. Reméljük, sikerülni fog neki, és még sok eredményes szerepléséről tudósíthatunk a jövőben.