Az első, de nem az utolsó Képes Kupa

0
168

Szerkesztőségünk először rendezett amatőr kispályás focitornát Képes Kupa néven. Hét férfi és két női csapat mérkőzött meg a laskói általános iskola tornatermében tartott sportnapon. Minden csapat lelkesen küzdött, de a hangsúly a testmozgáson, a kikapcsolódáson és az együtt töltött időn volt.

Országszerte minden évben rengeteg hagyományőrző, kulturális eseményre kerül sor a horvátországi magyar közösség köreiben, ez érthető is, hiszen elsősorban olyan rendezvényeket válogatunk be éves programunkba, amelyeknek identitásőrző szerepük van. Ebbe a népi előadóművészetek és színjátszás mellett a sport is beletartozik, különösen a foci, amely a magyarság körében is nagy népszerűségnek örvend, közösség-összekovácsoló szerepe van.

Ezt szem előtt tartva rendezte meg szerkesztőségünk, az Új Magyar Képes Újság február 29-én, szombaton első alkalommal a Képes Kupa nevű kispályás focitornát a Laskói Általános Iskola tornatermében.

- Reklám -

– Programunkkal az volt a célunk, hogy összehozzuk magyar egyesületeink focikedvelőit egy napra – mondta Farahó Zsolt, lapunk tördelőszerkesztője, az esemény egyik szervezője.

A Kupán összesen hét csapat vett részt Baranyából és Szlavóniából. Csapatot alakítottak szerkesztőségünk tagjai, érkeztek csapatok továbbá Sepséről, Laskóról, Várdarócról, Kopácsról, Szentlászlóról és Kórógyról, illetve két női csapat – a Képesé és Kopács csapata – is megmérkőzött egymással. A meccseket a kopácsi Marciuš Milan vezette le. 

Mind a benevezettek, mind a nézők részéről nagy volt tehát az érdeklődés a sportesemény iránt, a tornaterem lelátóján családtagok, szülők, gyerekek szurkoltak lelkesen csapatuknak.

A rendezvényen ott volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki köszöntője után kapura rúgással nyitotta meg a Képes Kupát.

A kórógyiak lettek az elsők

A résztvevő csapatok két csoportban küzdöttek meg egymással. Miután az elődöntőben Kórógy megverte Kopácsot és Várdaróc kikapott Szentlászlótól, Kopács és Várdaróc játszottak a harmadik helyért. Ez 7:2-vel zárult a daróciak javára, akik így a torna bronzérmesei lettek. A döntőben tehát Szentlászló és Kórógy csapata mérkőzött meg, és 6:0-s végeredménnyel a kórógyiak a dobogó első, a szentlászlóiak pedig a második helyén állhattak végül.

– Csak dicsérni tudom a szervezők munkáját, jó volt látni, hogy ennyi magyar falut összehozott a Képes Kupa, minden csapat ügyesen szerepelt a pályán – nyilatkozta lapunknak Paprika Dániel, aki a kórógyiakkal érkezett a tornára.

Az utolsó mérkőzések előtt lépett pályára a két női csapat, a szerkesztőségünk által alakított, illetve a kopácsiak. Ezt a meccset 2:1-re nyerte a Képes csapata.

– A női focinak nagy hagyománya van Kopácson, évtizedekkel ezelőtt is volt a falunak női csapata, ami sikeres volt megyei szinten is. Ezt a hagyományt ma is igyekszünk ápolni a Családi napok keretében, melyeken az asszonyok férjeik, esetleg gyerekeik ellen állnak ki. A Képes Kupa most azért volt különleges a számunkra, mert itt nem falunkbeliekkel mérhettük össze ügyességünket – nyilatkozta lapunknak Ruzsicska Ilonka, a kopácsi női csapat kapitánya.

A Képes női összeállításából került ki a kupa legjobb kapusa is, Jakumetović Rozália, aki a fiatalokat is megszégyenítő módon vetette rá magát a kapura lőtt labdákra. Az összes résztvevő csapatról elmondható, hogy sportszerűen, de nagy-nagy lelkesedéssel hajtottak a győzelemért, de még inkább a játék szeretete okán. Abban mindenki egyetértett, hogy a lényeg nem a győzelem volt, hanem a sportolás, a szórakozás, a közös időtöltés. Mivel mindez megvalósult, így már most biztosak vagyunk benne, hogy a Képes Kupának lesz folytatása.