Az első töltöttkáposzta-főző verseny

0
296
09-toltottkaposzta-1

Laskó – Szombaton, december 4-én a laskói Ifjúsági Otthon udvara adott otthont az első nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenynek, amelyen hat csapat, köztük két kislippói (Magyarország) mérte össze gasztronómiai tudását. A legjobb töltött káposztát egy eszéki csapat főzte.

A gasztronómiai versenynek, amelyen régiónk egyik leggyakrabban fogyasztott ételének, a töltött káposztának a készítésében mérték össze tudásukat a csapatok, a fő szervezője a Bellyei járás nyugdíjas egyesülete volt.

Szombaton délután kettő után kezdtek gyülekezni a versenyző csapatok.

– Az első nemzetközi versenyünkre hat csapat nevezett be, köztük kettő Kislippóról érkezett. Az ottani nyugdíjas egyesülettel már régóta tart a kapcsolatunk, és igyekszünk részt venni egymás rendezvényein – nyilatkozta Gerstner József, a járási nyugdíjas szervezet alelnöke.

A nevezés után mindegyik csapat megkapta az alapanyagokat, amiből mindenki a maga ízlésének, ízvilágának megfelelően kevert tölteléket.

A HMDK bellyei alapszervezete csapatának a főszakácsa Ljudovik Mára néni volt, aki elmesélte, hogy már tízéves korában a nénjétől megtanulta a töltött káposzta készítését, ő pedig a lányának is megtanította.

– Nálam egyébként hetente szerepel az étlapon. Nagyon finom a disznótoros töltött káposzta, amit abalében kell főzni, de a legfinomabb az, amelyiket már hétszer fölmelegítettek – árulja el Manci néni, aki közben a káposztalevelekbe csavarja a tölteléket, majd a bográcsba sorakoztatja a nagyjából egyforma gombócokat.

250 töltött káposzta

De ezen a napon azok sem maradtak éhen, akik egyik bográcshoz sem tartoztak, ugyanis egy hatalmas üstben 250-nél is több töltött káposzta rotyogott a laskói Déra Julianna felügyelete mellett, aki már maga sem tudja, hogy hány adag szármát főzött életében.

Az ételkompozíciókat hét órakor kellett az árgus szemű szakmai zsűri elé vinni, amelynek tagjai a helyezések eldöntésénél figyelembe vették az ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a fűszerezést és az ízhatást is. Az eszéki vendéglátó-ipari szakközépiskola tanáraiból és a Glas Slavonije újságírójából álló négytagú bírálóbizottság végül egy eszéki csapatnak ítélte az első helyezettnek járó díjat, ami egy bogrács és egy háromláb volt. Csak egy árnyalattal maradt le a bellyei kötélhúzók csapata, a harmadik helyen pedig a HMDK bellyei alapszervezetét képviselő szakácsok végeztek.

09-toltottkaposzta-3

Élőzene, értékes tombolák

Az ételeket élőzene mellett fogyasztották el a csapatok. A vacsorára számos vendég és a rendezvény támogatói is befutottak.

A rendezvény fő támogatója a Bellyei járás és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége volt. Médiatámogatók: Glas Slavonije, Horvát Rádió Eszéki Stúdiója,  Simfonija Kft. és HunCro Médiaközpont. A támogatóknak és a szponzoroknak köszönhetően – köztük az Adria House cégnek – értékes tombolákat sorsoltak ki, így a szerencsésebbek egyhetes nyaralást, tévékészüléket és porszívót nyerhettek.

A szervezők mindenképpen hagyományt szeretnének teremteni a versenyből, így már biztos, hogy jövőre is lesz töltöttkáposzta-főző verseny, így aki idén nem tudott ott lenni, jövőre semmiképp se hagyja ki.