Augusztus 20-a: Szent István-napi ünnepség a kiskőszegi Duna-parti magaslaton

0
187
08-09---EuroDance

 

Kiskőszeg – Augusztus 20-án festői környezetben, a kiskőszegi emlékmű közelében került sor a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Szent István-napi központi ünnepségére. Az ünnepi műsorban a HMDK amatőr művészeinek az ünnepi összeállítását és a pécsi EuroDance Táncegyüttes István, a király című produkcióját láthatta a közönség.


Augusztus 20-a Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg. Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával, oltárra emeltette I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

 

Augusztus 20-a Kiskőszegen

Augusztus 20-án a világ minden pontján megemlékezéseket, ünnepségeket tartanak a magyar közösségek, így a horvátországi magyarok körében is megünneplik államalapító királyunk napját. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Szent István-napi központi ünnepségének helyszíne idén Kiskőszeg volt, a Duna-parti magaslaton levő kirándulóhely. Este hét órakor a horvát és a magyar himnusszal kezdődött a program, ami az újbezdáni Szivárvány Népdalkör előadásában hangzott el. Majd házigazdaként Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Aztán Stipan Šašlin, a Darázsi járás elöljárója is szólt az ünneplő közönséghez. Az ünnepség szónoka Andócsi János, a HMDK alelnöke volt, aki többek között azt is elmondta, hogy a mostani magyar kormány Szent István-i szellemben politizál, és végre augusztus 20-án büszkén emlékezhetünk az alkotmány napjára is, ugyanis Magyarország alaptörvénye visszaadta a magyar állampolgárságot a külhoni magyaroknak is, és végleg leszámoltak a „merjünk kicsik lenni” politikával.

 

Ünnepi összeállítás

A Kopácsi Alkalmi Zenekar állandó fellépője ünnepi műsorainknak, a mostani alkalomra két dallal készültek. Államalapító királyunk emléke előtt tisztelgett a kopácsi Molnár Zsuzsanna is, aki Ady Endre egyik versét mondta el. Majd a Szivárvány Népdalkör alkalmi zenés dalcsokrával zárult az összeállítás.

 

Kenyérszentelés

A műsor első részének végén kenyérszenteléssel emlékeztek a termékeny drávaszögi és szlavóniai földeket szorgalmasan művelő, verítékükkel öntöző őseinkre, akik számára létkérdés volt az évi búzatermés, a belőle őrölt lisztből készíthető mindennapi kenyér. A kenyeret a helyi HMDK-szervezet egyik tagja, Virág Szanella vitte a pódium elé, majd Beer Gergely plébános szentelte meg az új kenyeret.

 

István, a király: táncos-zenés produkció

A műsor második részében vendégfellépőket köszönthetünk a színpadon: a pécsi EuroDance táncstúdió tagjai az István, a király című produkciót adták elő. Az azonos című rockopera betétdalaira megkomponált táncjátékon keresztül mutatták be a Géza fejedelem halála utáni helyzetet, az István és Koppány vezér közötti hatalmi csatározást, Koppány felnégyelését, majd végül István királlyá avatását. A táncos-zenés előadás nagy tetszést aratott a közönség soraiban, akik vastapssal köszönték meg a fiatal előadók produkcióját.

 

A nemzet kenyere Drávasztáráról

A műsor végére megérkezett Jakab Sándor, a HMDK elnöke is a Baranya Megyei Önkormányzatnak az alig négyszáz lelkes ormánsági kis faluban, Drávasztárán rendezett Szent István-napi központi ünnepségéről, ahonnét a horvátországi magyaroknak elhozta a „nemzet kenyerét”. A nemzeti összetartozás és a közös ünnep jegyében hívták meg a HMDK képviselőit a többségében horvát nemzetiségűek lakta Drávasztárára, ahova a Jankovics Róbert és Jakab Sándor magukkal hozták a nálunk sütött ünnepi kenyeret, amit az ott sütött kenyérrel együtt Baranya megye püspöke szentelt meg, majd gazdát cserélve a horvátországi kenyeret helyben, Drávasztárán, míg a magyarországi kenyeret, a nemzet kenyerét itthon, Kiskőszegen szegték meg.

08-09---KAZ

A Kopácsi Alkalmi Zenekar

08-09---kenyrszentels

Kenyérszentelés

08-09---jakab

Jakab Sándor

08-09---molnr-zsuzsi

Molnár Zsuzsanna

08-09-sipos

Sipos Sándor

08-09---jbezdn

Az újbezdáni Szivárvány Népdalkör