Átadta megbízólevelét az új zágrábi magyar nagykövet

0
668

Hétfőn délelőtt katonai tiszteletadás mellett átadta megbízólevelét Magyarország új zágrábi nagykövete a horvát köztársasági elnöknek.

Március közepén járt le Magyar József addigi zágrábi magyar nagykövet megbízatása, helyére dr. Demcsák Csabát nevezték ki, aki még áprilisban megérkezett a horvát fővárosba. Első hivatalos találkozóján parlamenti képviselőnkkel, Jankovics Róberttel találkozott, majd pedig az eszéki HMOMK-ba is ellátogatott. A járványhelyzet miatt eddig nem adhatta át hivatalos megbízólevelét a horvát köztársasági elnöknek, ezért csak korlátozottan láthatta el feladatait. A megbízólevél átadására hétfőn reggel került sor, ami azt jelenti, hogy ezennel hivatalosan is megkezdheti a munkáját az új nagykövet.

– Nagy megtiszteltetés számomra a nagyköveti kinevezés, hiszen Horvátország a magyar külpolitika szempontjából mindig is kiemelkedő szerepet töltött be, a két ország között nagyon jó a kapcsolat. Az együttműködés gazdasági és politikai téren is kiváló, valamint egymás nemzeti kisebbségeinek a helyzete is példaértékű a Kárpát-medencében. Mandátumom alatt azon leszek, hogy országaink kapcsolatát még inkább elmélyítsük – nyilatkozta beiktatása után lapunknak dr. Demcsák Csaba.