Anyanyelvápoló szemle a Mátyás király-emlékév jegyében

193
DCIM100MEDIADJI_0056.JPG

Az idei Merki Ferenc Anyanyelvápoló Szemlét a HMDK pélmonostori alapszervezete és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet székhelyén rendezte meg a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma a Mátyás király-emlékév jegyében.

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma azzal a céllal kezdte el szervezni 2001-ben az anyanyelvápoló szemlét, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson azoknak a diákoknak, akik a magyar nyelvet, kultúrát, néptáncot fakultatív keretek között tanulják.

– Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a gyerekek és tanáraik a többségi nemzet, illetve az anyaország felé is prezentálhatják az anyanyelvápoló órákon folyó munka eredményét, hiszen Magyarország minden évben jelentős összeggel támogatja a magyarul tanuló diákokat – nyilatkozta lapunknak Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke a rendezvény kezdete előtt.

Azt is elmondta, szemléjük minden évben tematikus, idén a Magyarországon meghirdetett Mátyás király-emlékévhez kapcsolódtak.

Csapó Nándor köszöntője után Damir Mendler, a pélmonostori általános iskola igazgatója szólt a közönséghez, majd az anyanyelvápoló órákra járó diákok előadásai következtek.

Hat iskola anyanyelvápoló csoportja vett részt az idei szemlén

Idén összesen hat – a szentlászlói, bellyei, laskói, hercegszőlősi, lacházi és pélmonostori – általános iskola anyanyelvápolói vettek részt a szemlén, elsőként a házigazdák szerepeltek.

Jáger Brigitta, a pélmonostori anyanyelvápolók tanára lapunknak nyilatkozva elmondta, jelenleg hatvankét diákjuk ápolja a magyar nyelvet és kultúrát a fakultatív órák keretében.

– Három mese feldolgozásával készültünk a szemlére, mindenki izgatottan várja, hogy megmutathassa, mit tud – mondta Jáger Brigitta.

Az oktatási intézmény diákjai évente találkoznak testvériskolájuk, a mohácsi Széchenyi István Általános Iskola tanulóival, ami szintén lehetőséget ad a monostori gyerekeknek a magyar nyelv gyakorlására. A nyelvismerettel kapcsolatban Brigitta elmondta, a gyerekek egy része otthon is hall magyar szót, a többség azonban idegen nyelvként tanulja, de azt tartja fontosnak, hogy van érdeklődés a magyarnyelvoktatás iránt.

A rendezvény végén Varga Erna magyar tanügyi főtanácsos dicsérte meg a résztvevő diákokat produkcióikért. Reményét fejezte ki, hogy jövőre több iskola vesz részt majd az eseményen, hiszen Horvátországban összesen huszonhét tanintézményben folyik magyar anyanyelvápolás.

A szervezők oklevéllel és egy-egy csokor virággal köszönték meg az anyanyelvápoló tanárok munkáját, hálájukat fejezték ki a HMDK pélmonostori alapszervezetének, valamint a pélmonostori Magyar Katolikus Nőegyletnek, amiért székházukban helyet biztosítottak az idei rendezvénynek.

Kovačević Anna, az Eszék-Baranya megyei magyar tanári/tanítói szakaktíva vezetője is szólt a résztvevőkhöz, elsősorban azokhoz, akik nehezebben kommunikálnak magyarul. Elmondta, senkinek sem kell kellemetlenül éreznie magát hiányos nyelvtudása miatt, csak az számít, hogy részt vesznek az anyanyelvápoló órákon, hiszen ezzel örömet okoznak szüleiknek, nagyszüleiknek és tanáraiknak is. Emlékeztette a fiatalokat, mindenki annyit ér, ahány nyelvet beszél.

Idén is megkoszorúzták Merki Ferenc sírját

A Merki-szemle a gyerekek produkcióival nem ért véget, a résztvevők ellátogattak a Baranyai Néprajzi Központba, illetve a szervezők és tanárok megkoszorúzták a rendezvény névadója, Merki Ferenc sírját a pélmonostori temetőben. Merki Ferenc tanügyi tanácsos volt, neki köszönhetően indult be az anyanyelvápoló mozgalom, amely lehetőséget biztosított a rendszerváltás előtt és biztosít most is a gyerekeknek a magyar nyelv és kultúra ápolására azokban az iskolákban, ahol nem folyik magyar tannyelvű oktatás.

A szemle az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem támogatásából valósult meg.