Andrej Plenković és Orbán Viktor kétoldalú megbeszélést folytatott a bledi nemzetközi konferencián

0
179
Bled, 2020. augusztus 31. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök találkozója a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencia margóján 2020. augusztus 31-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A szlovéniai Bledben augusztus 31-én több európai ország állam- és kormányfője részvételével rendezték meg a 15. Bled Stratégiai Fórum nemzetközi konferenciát. A hétfő délelőtti, angol nyelven zajló fórumon részt vett Andrej Plenković horvát és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, ahol kétoldalú megbeszélést is folytattak.

Plenković-Orbán találkozó

Andrej Plenković kormányfő a konferencián megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is. Elemezték a kétoldalú kapcsolatokat, Horvátország és Magyarország együttműködését a Covid-19 elleni harcban, valamint Horvátország csatlakozási törekvéseit a schengeni övezethez és az eurózónához.

Az idei nemzetközi konferencia központi témái az Európa előtt álló kihívások és lehetőségek voltak, elsősorban a koronavírus-járvány és a Brexit tükrében. A fórumon számos ország állam- és kormányfői vettek részt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök többek között rámutatott: a szolidaritás közös sikert jelent, „de nem lehetünk sikeresek együtt, ha külön-külön nem vagyunk azok”. A nemzetek gazdasági-politikai sikere nem a közös, európai siker ellentéte, hanem annak feltétele és építőköve – tette hozzá a miniszterelnök.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nyomatékosította: az Európa többi részétől annyira különböző közép-európai álláspont nem jelenti azt, „hogy a többiek ellen vagyunk, de megvannak a saját problémáink, és elsősorban azokkal kell foglalkoznunk”.

Bled, 2020. augusztus 31. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrej Babis cseh, Orbán Viktor magyar, Janez Janša szlovén és Andrej Plenković horvát miniszterelnök (b-j) beszélget a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián 2020. augusztus 31-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Janez Janša szlovén miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök azt kifogásolták, hogy kettős mérce működik az Európai Unió nyugati része és a többiek között.

Andrej Babiš cseh kormányfő azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió túl lassan reagál a kihívásokra, és ez a koronavírus-járvány kezelésében is megnyilvánult.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerint a világ elbukott a koronavírus-járvány kezelése során, az országok nem mutattak szolidaritást, felkészületlenül érte őket a pandémia, és mindenki elsősorban a saját bőrét akarta menteni.

Andrej Plenković horvát kormányfő szerint az egyik legnagyobb feladat az, hogy sikerüljön megtalálni a helyes arányt a nemzeti és az európai válasz között, mire elkezdődik a járvány második hulláma.