Amerikai katonának adja ki magát, százezreket csal ki az áldozattól

0
61

Egy új bűnügyi kategória jelent meg, az ún. amerikai katona típusú csalás. Ez az átverési forma nem mostanában bukkant föl, de még mindig van, aki bedől neki, aztán meg több ezer kúnája, eurója bánja.

A történet általában a következőképpen kezdődik: a kiszemelt nő közösségi profiljára egyszer csak ilyen vagy hasonló üzenetet küld egy amerikai uniformisban feszítő jóképű férfi: „Megláttam a fotódat és nem tudom levenni róla a szemem… stb.” Aztán miután egyre többször váltanak üzenetet, és az illető már szinte mindent tud a kiszemelt nőről, jön az ígéret, hogy a férfi Európába költözne, mert itt szeretne letelepedni, na és persze megnősülni. Nagyon jó lenne, ha leendő párja segítene egy kicsit: például vegyen át egy nagyobb pénzküldeményt, amit az új élet kialakításához előre küldene szíve választottjának. Az állítólagos küldeményt persze feltartóztatták a határon, a kiváltásnak költségei vannak, amit az odaadó asszonynak kellene gyorsan intéznie. Persze a költségek egyre nőnek, a behálózott nő pedig csak fizet és fizet. Miután pedig jól kifosztották, vőlegény és pénz nélkül marad.

Csak az elmúlt napokban legalább három ilyen átverésről lehetett olvasni, de ki tudja, hányan estek még áldozatul a csalóknak.

- Reklám -

Az áldozatok egyike, egy brit nő az autóját is eladta, hogy találkozzon egy amerikai katonával. Az egyedülálló anya egy éven át beszélgetett interneten keresztül a férfival, akinek állítása szerint nem volt pénze őt meglátogatni Angliában. Mivel másképp nem tudta előteremteni a repülőjegy árát, az autóját, a tévéjét és eljegyzési gyűrűjét is eladta, hogy végre találkozhassanak – így összesen 5000 fontot, azaz több mint 43 ezer kúnát utalt át neki.

De nem kell ilyen messzire mennünk: egy Eszék-Baranya megyében élő nő tavaly ősszel még rosszabbul járt, a jól ismert fenti forgatókönyvnek bedőlve több mint 220 ezer kúnát fizetett ki, hogy kézhez kaphassa az állítólagos küldeményt, amely aztán soha nem érkezett meg. Pedig pár héttel korábban jelent meg cikk arról, hogy egy ludbregi 63 éves hölgytől 3000 eurót csalt ki egy „katona” azzal az ürüggyel, hogy ennyi pénz kell neki, hogy ide utazhasson.

És persze a kifosztott áldozat életéből gyorsan eltűnik a „szerelmes hadfi”, így a pénznek és az amerikai katonának is örökre búcsút mondhatnak, abban pedig nem is reménykedhetnek, hogy valaha is igazságot szolgáltatnak nekik.