Ambiciózus karancsi fiatal vállalkozók

0
254
Erdős Zoltán, Albert Attila és Pešić Marko

Nem könnyű idehaza boldogulni, viszont nem is lehetetlen. Három karancsi riportalanyunk, Albert Attila, Pešić Marko és Erdős Zoltán minden nehézség ellenére itthon próbálnak érvényesülni, optimistán és céltudatosan tekintenek a jövőbe.

Továbbra is aktuális kérdés, hogy itthon vagy külföldön könnyebb-e megélni, érdemes-e más országban munkát vállalni, illetve hogy idehaza mely ágazatokban a legkönnyebb elhelyezkedni.

Baranya remek természeti adottságokkal rendelkezik, földje és éghajlata tökéletes a mezőgazdaság legtöbb ágazatának űzéséhez. Három karancsi riportalanyom közül ketten, Albert Attila és Erdős Zoltán is ezen a területen próbálnak érvényesülni, folytatva a generációkon átívelő családi hagyományt.

Fő profilja a silókukorica-termesztés

Albert Attila földműveléssel foglalkozik, azt a tevékenységet folytatja, amelyet már dédapja is űzött. Hobbiból kisebb szőlőt is művelnek, hogy ne szakadjon meg a folytonosság, de fő tevékenységük a gabonatermesztés.

– Százötven hektár földet művelünk apámmal, ennek jelentős részén, 30-40 hektáron silókukoricát termesztünk, melyet a mitrovaci bioerőműnek adunk el – mondja Attila.

A silókukoricát már augusztus közepén betakarítják, s előnyei közé tartozik, hogy ezt a munkát a felvásárló cég végzi.

Attila elégedett az idei terméshozammal, még ha volt is egy kis veszteség az augusztusi jégeső miatt. A legnagyobb gond ennek a kultúrának az esetében is a felvásárlói árral van – mondja a karancsi termelő –, amelyből minden évben „lefaragnak” egy kicsit. Ha ez a jövőben is így folytatódik, lehet, hogy felhagy vele, viszont mindig nyitott volt az újdonságokra. Kísérletező kedve terelte 2012-ben a silókukorica-termesztés felé is.

Elégedett az idei évvel

Erdős Zoltán szintén a mezőgazdaságban tevékenykedik, esetében is régi családi hagyomány a földművelés. Százhektáros földterületen termeszt kukoricát, búzát, sörárpát és egy kevés olajrepcét, amellyel néhány évvel ezelőtt kezdett foglalkozni.

– Minden év más kultúrának kedvez, sosincs olyan, hogy mindegyik növénynek egyformán magas a hozama, minősége. Éppen ezért dolgozunk több kultúrával, hogy ne tegyünk fel mindent „egy lapra” – mondta Zoltán.

Elégedett az idei évvel, sikerült minden munkával időre végeznie, már csak a szántás és vetés maradt hátra.

Maradandót alkotna régiójában

Pešić Marko szakmája eltér előző riportalanyaimétól. Ő szintén a családi hagyományt követte, amikor az építőmérnöki pályára lépett, építőipari technikus édesanyja után.

– A középiskolától egészen eddig egyértelmű volt, hogy mit fogok csinálni – mondja Marko.

Eszéken tanult építőipari technikusnak, majd az ottani egyetem építőmérnöki karán diplomázott. Tanulmányai után nyolc évet dolgozott egy eszéki tervezőirodában, majd 2014-ben saját vállalkozást alapított.

Vállalkozásának egyik profilja nem a szakmájához kapcsolódik – autóalkatrészeket forgalmazó webshopot üzemeltet. Ezenkívül tervezőirodát működtet, amely tervezési, felügyeleti és műszaki tanácsadási szolgáltatásokat végez az építőiparban. A cég fő tevékenysége a hidrotechnikai létesítmények tervezése és felügyelete.

– Egyelőre még „kisvállalkozó” vagyok, de bízom benne, hogy lesz munkám, főleg Baranyában. Szeretnék tenni valamit a régiómért, építőmérnökként úgy gondolkodom, hogy valami maradandót alkotnék, amit majd a gyerekeimnek is megmutathatok – nyilatkozta lapunknak Marko.

A szennyvízelvezetés kiépítése a legtöbb baranyai településen még hátravan, a vízvezeték-hálózat pedig sok helyen elavult, ezeken a területeken kamatoztatná tudását.

Mindhárman pályáztak a magyar állami támogatásra

Mindhármuknak nagy segítséget jelent a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján, amelynek köszönhetően az Economica Hungarica Alapítványon keresztül ők is támogatáshoz jutottak. Attila egy 3000 literes permetezőgépet vásárolt, Zoltán egy korszerű kombájnt, amely jelentősen felgyorsította számára az idei betakarítást, Marko pedig a tervezőirodában alkalmazott tervezőszoftverekre pályázott, melyek segítségével infrastruktúra-építőmérnöki munkákat is elláthat.

Remélhetőleg ezek a támogatások továbbviszik őket céljuk felé, és régiónk sikeres vállalkozóivá válnak, példájukkal más fiatalokat is arra biztatva, hogy idehaza próbáljanak szerencsét.