Általános meglepetést keltett a miniszterelnök-jelölt személye

519

A HDZ vezette pártszövetség és a Híd Függetlenek Listája (Most) egy órával Kolinda Grabar-Kitarović államfő megbízása előtt jelentette be, hogy egy párton kívüli sikeres üzletembert, Tihomir Oreškovićot javasolja miniszterelnöknek.

Tihomir Orešković 49 éves, a szélesebb közvélemény számára ismeretlen, és nincs semmilyen politikai tapasztalata.
Orešković az üzleti szférából jön, ahol nemzetközi karriert futott be. Fiatal kora óta külföldön él, ezért nem beszél jól horvátul. A miniszterelnök-jelölt kanadai állampolgár is, jelenleg pedig Hollandiához köti a munkája.
Orešković 1966-ban született Zágrábban. A kanadai McMaster Egyetemen szerzett kémia, üzleti, valamint pénzügyi szakon diplomát. Sokáig egy kanadai gyógyszeripari cégnél dolgozott. Az amerikai érdekeltségű horvát PLIVA-hoz 2009-ben került mint a kelet-európai terület pénzügyi igazgatója, később a mediterrán, izraeli és afrikai piac is hozzá tartozott. 2012-től az igazgatótanács elnöke is. 2014-ben kinevezték a Teva Gyógyszergyár európai pénzügyi igazgatójának, majd Amszterdamba költözött. Családapa, négy gyermeke van.
Az üzleti világban üdvözölték a hírt, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő ország élére egy menedzser kerül, akinek nagy tapasztalata van a pénzügyek terén. Az új horvát kormánytól ugyanis mindenki azt várja, hogy végre bevezesse a régóta halogatott reformokat, amelyekről a kampány alatt egyik nagy párt sem ejtett szót. Szakértők szerint Horvátország számára az egyetlen kiút a krízisből, ha biztosítja a fenntartható gazdasági növekedést, csökkenti az államadósságot, ami megteremti a feltételeket a jobb üzleti környezethez is.
A november 8-ai választásokon a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fej fej mellett végzett. A Híd nélkül egyikük sem tudott kormányt alakítani, amely mindvégig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, majd végül ennek megvalósításában a konzervatívokkal állapodott meg.
Oreškovićot a HDZ javasolta miniszterelnök-jelöltnek, a Híd pedig támogatta. Harminc napja van, hogy kormányt alakítson, és megpróbáljon a minisztériumok élére is szakértőket ültetni.
Zoran Milanović leköszönő szociáldemokrata kormányfő szerint Oreškovićnak nincs politikai legitimitása, kinevezése pedig a demokrácia megcsúfolása, mivel miniszterelnökké csak választások által válhat bárki is.

{fcomments}