Aktívak a horvátországi magyar tánccsoportok

101

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület népi tánccsoportja a vajdasági Bajmokon lépett fel, a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület táncosai pedig a Novo Čiče településen rendezett nemzetiségi folklórszemlén képviselték magyarságunkat.

A nyár beköszöntével elkezdődtek a szabadtéri kulturális rendezvények, néptáncszemlék, melyeken a horvátországi magyar tánccsoportok is bemutatkoznak, így aktívan töltik a nyár eleji hétvégéket (is).

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület tánccsoportja a vajdasági Bajmokon lépett színpadra, az ottani, sorrendben immár  a 61. folklórszemlén. A Népkör táncosai most már visszajáró vendégei ennek a rendezvénynek. Ebben a hónapban léptek fel a pulai Magyar Hét elnevezésű rendezvényen is, de számos vendégszereplést tartogat még számukra az elkövetkező időszak is.

A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület tánccsoportja a Zágrábhoz közeli Novo Čiče településen szerepelt, az Ivanje nevű rendezvénysorozat (június 16-22.) keretében tartott nemzetiségi folklórszemlén. A találkozón számos horvátországi kisebbségi csoport vett részt, magyarságunkat egyedüliként képviselték a szentlászlóiak. Igyekeznek minden meghívásnak eleget tenni szűkebb pátriájukban és távolabb is, de saját programot is szerveznek: hétvégén kerül sor a szentlászlói falunapokra, melynek keretében folklórszemlét is tartanak, bemutatkozási lehetőséget biztosítva azoknak a kultúregyesületeknek, amelyekkel jó kapcsolatot ápolnak.