Aktív az eszéki rákellenes liga

328
07-rakos-1

Eszék – A Horvát Közegészségügyi Hivatal és az eszéki rákellenes liga tagjai november 21-én, vasárnap a daganatos betegségek megelőzéséről, az országos mammográfiás és vastagbélrák szűrőprogramról tájékoztatták az embereket Eszék főterén.

A daganatos megbetegedések a vezető halálozási okok közé tartoznak: a rák világszerte évente mintegy hétmillió ember haláláért felelős, hazánkban pedig tízezernél is többen vesztik emiatt életüket évente.

Az eszéki rákellenes ligának, amely 1966 óta létezik, legfőbb célkitűzése a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos ismereterjesztő, felvilágosító és szervezőmunka, emellett a rákos megbetegedések korai felismerése, a betegség megelőzése, az egészség védelme, de a megbetegedett emberek rehabilitációjára is nagy súlyt fektetnek.

Dr. Szántó Tibor– Nagyon fontos a széleskörű tájékoztatás, hiszen nem elég csak tudni a problémáról, szembe is kell nézni vele. A korai felismerést is nagymértékben segíti, mivel sokan azért nem mentek el a rákszűrésekre, mert azt gondolták, jobb, ha nem tudnak betegségükről. Sőt sokan akkor sem mentek orvoshoz, amikor már a tünetek is jelentkeztek. Az eszéki rákellenes ligában évek óta feladatunknak tartjuk, hogy a lakossággal ismertessük a rák kockázatait, a daganatos betegségek megelőzéséről különböző előadásokon és programokon keresztül nyújtunk felvilágosítást. Ezenkívül az érintettekkel ismertetjük a terápiás eljárásokat, hogy a beteg tudjon és merjen kérdezni az orvosától, képes legyen megbeszélni a problémáit, hogy ne akárhol kezeljék, hanem lehetőleg ott, ahol minden feltétel adott, a legjobb ellátást kaphatja, de erről információkkal kell rendelkeznie a betegnek is, amit mi igyekszünk biztosítani. Ezért tartottuk fontosnak vasárnapi tájékoztató akciónkat is – nyilatkozta lapunknak dr. Szántó Tibor, az eszéki rákellenes liga elnökségi tagja.