Aktív az erdődi tűzoltó-egyesület

0
37

Sok fiatal tevékenykedik az erdődi tűzoltó-egyesületben, jó eredményekkel szerepelnek a tűzoltóversenyeken is. Soraiban jelenleg tizenhat vizsgázott tűzoltó van, tervezik, hogy a közeljövőben a vízimentés területén is képzik magukat.

Erdőd (Erdut) községben Adamovich gróf kérésére alapítottak önkéntes tűzoltóegyletet 1881-ben. Megalakulása után egy évtizedig a dályai tűzoltóság szárnyai alatt működött. 1893-ban vált önállóvá, ekkor huszonöt tagot számlált. Az erdődi tűzoltóság történetében a legnagyobb tűzvész 1891-ben volt, amikor öt ház és nyolc melléképület leégett. A tüzet a dályai tűzoltóegylet segítségével sikerült megfékezniük az erdődieknek.

Az erdődi tűzoltó-egyesületnek jelenleg 65 tagja van, köztük fiatalok és gyerekek is, és összesen tizenhat vizsgázott tűzoltója van, akiket bevethetnek éles helyzetekben is. Az egyesület vezetőségében és tagságában is vannak magyarok. A tűzoltóság jelen van a járás közösségi életében is, kiveszik részüket a dályhegyi Virágfesztivál és az almási Nagyboldogasszony-napi rendezvény körüli munkákból is.

Kálóci Igor, az erdődi tűzoltó-egyesület parancsnoka lapunknak nyilatkozva elmondta, rendszeresen részt vesznek tűzoltóversenyeken is.

– A legutóbbi versenyen a gyerekek második helyezést érték el, a fiatalok pedig harmadikak lettek, és bejutottunk a megyei szintű tűzoltóversenyre is, amelyről szintén szép eredményekkel tértünk haza – mondta Kálóci Igor.

A tűzoltóversenyeken és a felkészülések során tulajdonképpen az éles helyzetekre is gyakorolnak, szerencsére ilyenekre csak ritkán kerül sor. Igor elmondta, idén eddig még nem kaptak riasztást, de évente kb. 15 tűzeset történik az Erdődi járás területén, ezek között épülettüzek is előfordulnak.

Ami a felszerelést illeti, egy tűzoltókamionnal rendelkeznek, melyet a testvér tűzoltó-egyesületüktől kaptak, a Zágráb környéki Sveta Klararól, illetve egy autóval is, melyet személy- és eszközszállításra használnak. A felszerelés terén viszont hiánypótlásra van szükség – mondta a tűzoltóparancsnok. Nagyobb terveik közé tartozik egy tűzoltócsónak beszerzése a hozzátartozó felszereléssel, valamint hogy néhány bajtársukat olyan továbbképzésre küldjék, amelyen a vízimentéshez szükséges ismereteket szerezhetnek. Ezt azért tartják szükségesnek, mert az Erdődi járás jelentős méretű vízterülettel rendelkezik, a közigazgatási egység területén folyik a Dráva a Dunába.