Adatrablók és áldozatok

140

Ez a téma azért aktuális, mert a súlyos gazdasági helyzet mindenkit érint, de főleg a szegényeket, a gyámoltalanokat. Amikor ilyen nagy a baj, növekszik a bűnözés is. Hisz a kilátástalan helyzetből nagyon sokan nem látnak más kiutat. Ennek egyik formája, hogy saját céljaik elérése érdekében ki- és felhasználják az említett tehetetlen embereket.
Ha ilyenről hallunk, a legtöbb esetben csak legyintünk, mivel azt hisszük, velünk vagy a szomszédunkkal nem történhetne meg a dolog. Pedig a pénztelenség, a kilátástalanság még olyan embereket is veszélybe sodorhat, akikről nem is tételeznénk föl, hogy képesek meggondolatlan lépésekre. Nemrég láttam a tévében, hogy értelmes emberek, normális körülmények között élő vállalkozók felvettek saját bankszámlájukról több millió forintot, hogy arról „boszorkányok”, jósnők, önmagukat látnoknak mondó személyek levegyék a rontást! Ugyanis a klienseket meggyőzték arról, hogy azért nem megy az üzletük, mert rontás van a pénzükön. Persze a pénznek lába kelt, a jósnőnek meg bottal üthették a nyomát.
A minap kaptam egy telefonhívást. Egy felháborodott olvasónk a segítségünket kérte. Tudomására jutott ugyanis, hogy falujából több embert is Budapestre vittek, ahol azok saját adataikat ismeretlenek rendelkezésére bocsátották, természetesen nem ingyen. Persze az érintettek azt sem tudják, hol voltak, ki fénymásolta az útlevelüket, adataikat, mit írtak alá. Csak az számított, hogy mindezért 200 eurót kaptak meg egy ebédet. Úgy néz ki, hogy sem az a személy, akit ezeknek a szerencsétleneknek a fuvarozásával bíztak meg, sem azok, akik eladták saját adataikat, nincsenek azzal tisztában, hogy ők bizony bűncselekményt követtek el. Azok pedig, akiknek a rendelkezésére bocsátották személyes adataikat, bizony bűnözők, akik visszaélhetnek azokkal.
Tudjuk, hogy néhány évvel ezelőtt egy busznyi, kopácsi és laskói kirándulókból álló csoport tagjainak az aláírását használták fel arra, hogy Magyarországon egyházat alapítsanak, amivel súlyos milliókat csaltak ki az államtól fehérgalléros bűnözők. Vajon tudatában vannak-e azok az emberek, akik most eladták saját adataikat, mibe is keveredtek? Céget alapíthatnak személyes adataikkal, adócsalást követhetnek el, és olyan további visszaélések áldozatai lehetnek, ami vagyonuk elkobzásával és börtönbüntetéssel járhat. Ahhoz pedig, hogy bebizonyítsák, ők vétlenek, ügyvédekre és évekre lesz szükségük, amire aligha lesz elég 200 euró.
Ha másban nem is tudunk segíteni, nyilvánosságra hozva a szóban forgó példátlan esetet, legalább hozzájárulunk annak tudatosításához, hogy bárki lehet áldozat, és ha már megtörténik, ne menjünk el szó nélkül mellette, hogy más ne eshessen ugyanabba a hibába, ne váljon belőle áldozat.