A Vihar hadműveletre emlékeztek Pélmonostoron

68

Augusztus 5-én ünnepélyes keretek között emlékeztek Pélmonostoron a Vihar hadműveletre annak 25. évfordulóján. A megemlékezésen a HMDK is képviseltette magát.

A horvát hadsereg 1995. augusztus 4-én indította meg a Vihar fedőnevű hadműveletet, melynek során négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerbek által megszállt területek nagy részét. A hadműveletben több mint 200 ezer horvát katona vett részt, és 84 óra alatt felszabadított 10 400 négyzetkilométernyi, a szerbek által korábban elfoglalt területet, vagyis Horvátország összterületének 18,4 százalékát.

A hadművelet 25. évfordulója alkalmából Pélmonostoron is tartottak megemlékezést, melyen a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) képviselője is részt vett. A szervezet nevében Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnöke koszorúzott.

– Fontosnak tartom, hogy mi, horvátországi magyarok is megemlékezzünk az 1995-ben történtekről, hiszen az számunkra is sorsdöntő esemény volt – mondta Matijević Olivér, aki hozzátette, ez azért is fontos, mert a szabad Horvátországért sok magyar is életét adta.