A vándorbölcső negyedik állomása

211

Tavaly decemberben ismét „vádorútra kelt” a horvátországi magyarok vándorbölcsője, a várdaróci Beno család használhatja az elkövetkező időszakban.

A 2012 óta működő és folyamatosan bővülő „vándorbölcső-mozgalom” keretében fabölcsők adományozásával ösztönzik a magyar közösségeket a gyermekvállalásra. A magyar agrárminisztérium is csatlakozott a mozgalomhoz, 2020-ban úgynevezett „agrár-vándorbölcső” programot indított a külhoni magyar, mezőgazdaságból élő, gyermeket vállaló családok támogatására. A program keretében minden határon túli régióba eljuttattak egy fából faragott, ringatható bölcsőt.

Közösségünk bölcsőjét a HMDK Gazdaköre vette át. Kedvezményezettjei a mezőgazdaságból és élelmiszer-előállításból élő családok, amelyek kisbabát várnak. A vándorbölcsőt első horvátországi magyar tulajdonosa 2020-ban vehette át, attól fogva folyamatosan használatban van.

– A horvátországi magyarok vándorbölcsője tavaly decemberben új családhoz került, immár negyedik alkalommal cserélt gazdát – tudtuk meg Tarnai Attilától, a HMDK Gazdaköre falugazdászától.

Ezúttal a várdaróci Beno Alen és Dajana kisfia, Bernárd birtokolhatja, aki tavaly novemberben született a család második gyermekeként. Szülei mezőgazdászok, a térség legnagyobb spárgatermesztői, emellett gabonatermeléssel is foglalkoznak.

– Megtiszteltetés számunkra, hogy a HMDK Gazdakör elnöke, Szabó Attila gondolt ránk, és hogy hozzánk is eljutott a vándorbölcső. Jó érzés, szép élmény volt benne ringatni gyermekünket a karácsonyfa mellett. Reméljük, ez a hagyomány még sokáig fennmarad, és sok magyar családhoz eljut a bölcső – nyilatkozta lapunknak Beno Dajana.

A vándorbölcsőt Szabó Attila, a Gazdakör elnöke és Tarnai Attila személyesen adták át nekik egy adományozási okirat kíséretében. „Nekem áldott az a bölcső, mely magyarrá ringatott” – kezdődik Arany János idézetével az okirat szövege, amely magában foglalja a program lényegét: a magyar családok gyermekvállalási kedvét, a magyar nemzet gyarapodását hivatott ösztönözni. Az elmúlt esztendők szép számú gyermekáldására visszatekintve túlzás nélkül kijelenthető, a program ezen célját sikeresen elérte.