A Télapó műhelye – sikeres volt a Barkóca gyermeknap

255

LASKÓ – A Laskói Általános Iskola zsibongója szombaton Télapó műhelyéhez volt hasonlatos, hiszen közel 100 gyerek egész nap kézműves foglalkozásokon gyártotta a karácsonyi ajándékokat, díszeket.

A Barkóca című gyermeklapot a HunCro Médiaközpont kiadásában évente négyszer vehetik kezükbe a horvátországi magyar gyerekek. A lap azzal a céllal készül, hogy nemzetrészünk legkisebbjei is anyanyelven olvassanak, valamint fórumot kaphassanak. A lap szerkesztői évről éve megrendezik a Barkóca-tábort is, amely mindig rengeteg gyermek számára jelent érdekes programokat, garantált szórakozást. A HunCro Médiaközpont idén élőújság helyett a gyermeklap olvasóinak szeretett volna kedveskedni egy egész napos programmal.

– A Barkócát úgymond a gyerekekkel együtt szerkesztjük, hiszen állandó rovatunkban, a Zsengékben a kicsik rajzait, írásait, verseit közöljük. Minden évszakban kiadunk egy lapot, és minden magyar általános iskolába, valamint az anyanyelvápoló diákokhoz is eljuttatjuk. Jövőre azt tervezzük, hogy ez a kiadvány havi rendszerességgel fog megjelenni, így próbáljuk nekik meghálálni azt, hogy nagyon szeretik kiadványunkat. Köszönettel tartozunk továbbá a Laskói Általános Iskolának, hogy biztosította a helyet, valamint a rendezvényen jelen levő dolgozóinak is – tudtam meg Micheli Tündétől, a Barkóca szerkesztőjétől.

A rendezvényt a HunCro Médiaközpont egyrészt önerőből, valamint a Szülőföld Alap anyagi támogatásából valósította meg.

Bábelőadás az igazi Ibrinkóról

Szombaton reggel karácsonyi dallamok, meleg tea és rágcsálnivalók várták a gyerekeket, akik a Laskói Általános Iskolában rendezett Barkóca Gyermeknapra igyekeztek. A teljesen megtelt zsibongóban délelőtt 10 órakor kezdődött a program, mégpedig két szabadkai színművész, Kálló Béla és Körmöci Petronella által színpadra varázsolt bábelőadás szórakoztatta a kicsiket. Az igazi Ibrinkó című kedves mese egy tündérből igazi emberré váló fiú története, aki bátorságból és emberségből mutat példát. Egy olyan mesét láthattak a gyerekek, amely fontos és néha feledésbe merülő értékekről szól, olyan köntösben, amit a legkisebbek is megértettek, és a boldog végkifejletet önfeledt tapssal jutalmazták.

Kézműves foglalkozások minden mennyiségben

A kézműves foglalkozások népszerűsége a szombati Barkóca-napon is bebizonyosodott, hiszen a közel száz gyerek egész délután ajándékokat és díszeket gyártott. Az ebédet követően a kicsik eldönthették, hogy mivel is szeretnének foglalatoskodni.  Volt miből választaniuk:. Kriják Dianánál mécsestartókat, karácsonyfadíszeket, ablakdíszek készültek, Andócsi-Tar Melindánal a gyöngyfűzők serénykedtek, Vučenović Belasity Tímea asztalánál képeslapokat készítettek, Pinkert Renátánál bábjátékokkal foglalatoskodtak, Lisztovics Irmánál pedig karácsonyi verseket tanultak. A gyerekek nem tudtak betelni a lehetőségekkel, és mindenki arra törekedett, hogy mindenben kipróbálhassa magát. Délután három órától a kozármislenyi Kenderzsupp Egyesület vette át a stafétát, és további érdekes programokat kínált a kicsiknek. Lehetett mézeskalácsot sütni, gyertyát készíteni, gyöngycsillagot fűzni, papír karácsonyfadíszeket alkotni. A kis manók pedig pontosan ugyanúgy, ahogy Télapó műhelyében folyik a munka, lelkesen fűztek, vágtak, ragasztottak, festettek. Az elkészült mestermunkákat pedig mindenki hazavihette, annál is inkább, mivel sok darabot a gyerekek karácsonyi ajándéknak szántak.

– Nagyon örültem a kézműves foglalkozásoknak, különösen a gyöngyfűzés tetszett. Nagyon szép dolgokat készítettünk, karkötőket, nyakláncokat. Örülök, hogy eljöttem, izgalmasan telt az egész nap – mondta az újbezdáni Bognár Veronika.

– Én karkötőt, mézes gyertyát és mézeskalácsokat készítettem. Nem volt nehéz megcsinálni, különböző magokkal díszítettük. Még nem tudom, kinek fogom odaajándékozni karácsonykor – tudtam meg a várdaróci Bíró Emmától.

Megjött a Télapó

Az egész napos program után kellemesen elfáradva fogyasztották el a vacsorát, majd nagy örömükre megérkezett a Télapó is. A gyerekek körbeállva köszöntötték a fehér szakállú puttonyost, akinek a zsákjából a kicsik énekei és szavalatai hallatán előkerültek az édességek is. A Télapó búcsúszavaival ért véget a program, majd a közel száz gyermek sok szép élménnyel és ajándékkal gazdagabban hazafelé vette az útját.