A társasjátékból nem lehet kinőni

586
riport_marko_gyujtemenye-copy

Az eszéki Kolić Markónak egyetemistaként fő elfoglaltsága a tanulás, de szabadidejét szívesen tölti társasjátékkal. Tagja az eszéki Atlas Titan Clubnak is, amely a sci-fi és a fantasy kultúra iránt érdeklődő fiatalokat fogja össze.

Azt hihetnénk, hogy a számítógép és a videojátékok világában ma már senkit sem érdekelnek a hagyományos, táblás társasjátékok. Gyerekként malmoztunk, valószínűleg sokunkat derített jókedvre a Ki nevet a végén? nevű társasjáték, de népszerű volt a Gazdálkodj okosan! is.
Ezek mára a táblajátékok őseinek számítanak. Nem is gondolnánk, hogy milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül a társasjáték. Régi erényüket azonban az újabb társasok is őrzik, amellyel a számítógépes játékok nem tudnak versenyezni: rendkívül erős a közösségkovácsoló szerepük, hiszen társaság kell ahhoz – minél nagyobb, annál jobb –, hogy játszani lehessen velük.
A legtöbben idővel „kinövik” a társasjátékot, helyette hasznosabb elfoglaltságot keresnek maguknak, pedig a társasjáték nemcsak gyerekeknek szól, a felnőttek is örömüket lelhetik benne.  Akadnak olyanok is, akiknek felnőttként vált hobbijává.  

riport_markoKolić Marko az eszéki J. J. Strossmayer egyetem bölcsészkarának angol-magyar szakos hallgatója. Ideje nagy részét tanulással tölti, de szabadidejében szívesen társasjátékozik. Az évek során gazdag játékgyűjteményre tett szert, és csatlakozott egy hasonló irányultságú eszéki klubhoz is.
– A társasjátékok iránti érdeklődésem egy szülinapi buliban alakult ki, amikor először találkoztam a Catan telepesei nevű játékkal. Ez hatalmas meglepetés volt számomra, azelőtt én is csak a Monopolyt és a Rizikót ismertem – mondta Marko.
A szülinapi parti után elkezdte böngészni az internetet, hasonló játékok után kutatva. Rábukkant a BoardGame Geek című weboldalra, amely hatalmas on-line társasjáték-bázissal rendelkezik.
A böngészést tettek követték: hamarosan vett is magának néhány társast. Volt olyan időszak, amikor havi rendszerességgel bővítette gyűjteményét, de születésnapjára vagy karácsonyra is társasjátékot kapott, melyek köré gyakran leültek játszani a barátaival.
Kollekciójában legalább 20 különböző társasjáték található. Mint mondta, gyűjteménye valószínűleg sokkal nagyobb volna már, ha a játékok ára nem lenne olyan magas.
Marko megjegyezte, figyelembe véve, hogy egy-egy játék milyen sokáig lefoglalja az egész társaságot, és mennyire szórakoztató, talán nem is olyan sok érte a pár száz kúna.
A gond csupán az, hogy Horvátországban nem túl nagy a kínálat társasjátékok terén. Bizonyos játékok idehaza nem kaphatók, vagy a duplájába kerülnek, mint külföldön. Ezért gyakran interneten keresztül rendelik, de volt már rá példa, hogy saját kezűleg készítettek társasjátékot.
– Én is készítettem már néhányat más játékok alapján úgy, hogy „kölcsönöztem” a játék mechanikáját, de saját magam találtam ki a témát és a dizájnt, ezenkívül saját ötleteimmel bővítettem a szabályokat. Ez a hobbi nagyon sok kreativitást és energiát igényel, de jó érzéssel tölt el, amikor kiteszek egy játékot az asztalra, és látom az embereken, hogy mennyire élvezik – mondta Marko.

 

riport_marko2-copy

 

Csatlakozott az eszéki Titan Atlas Klubhoz

 Marko egy éve találkozott az eszéki Titan Atlas Klubbal, amelynek a tagjai ugyanúgy érdeklődnek a társasjátékok, a sci-fi és a fantasy világa iránt, mint ő. Kapcsolatba lépett velük, azóta rendszeresen összejárnak játszani.
A klub nevét a görög mitológiából vették, amely ugyancsak az érdeklődési körükbe tartozik. Az Atlas név a klub számára szimbolikus jelentéssel is bír: ahogy Atlasnak a vállán kell tartania az égboltot, az eszéki fiatalok hasonlóképpen nagy terhet vettek a vállukra a klub létrehozásával, hiszen Horvátországban a sci-fi és a fantasy kultúra nem örvend nagy népszerűségnek, nem igazán működnek hasonló érdeklődési körű társaságok.
Az eszéki klub örömmel fogad mindenkit, aki érdeklődik a tudományos-fantasztikus dolgok és a fantázia témakörébe tartozó társasjátékok, könyvek, filmek, sorozatok iránt.
Taglétszámuk ma már kb. 50 fős, számos megvalósult projekt van a hátuk mögött, és elérték magalapításuk célját: fellendítették Eszéken a sci-fi és a fantasy kultúra iránti érdeklődést.
A klub tagjai hetente egyszer ülnek össze társasozni, nagyon lelkesek és szívesen fogadnak új tagokat is. Folyamatosan bővítik játékgyűjteményüket, így mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt.

 

{fcomments}