A szerelem hozta Pakoštaneba, ahol férjével szárazkikötőt üzemeltetnek

188

A magyarországi Vulin Mérksz Réka 12 éve költözött az Adria partjára, követve innen származó focista férjét, aki hajózással kapcsolatos vállalkozást álmodott meg. Pakoštaneban szárazkikötőt üzemeltetnek, de emellett hajóbérléssel és szervizeléssel is foglalkoznak.

A magyar turisták körében kifejezetten közkedvelt a horvát tengerpart, évről évre egyre nagyobb számban teszik úti céljukká a nyári szabadságok ideje alatt. Réka ugyan magyarországi származású, mégsem turistaként érkezett a tengerpartra, hanem 12 éve párját követve telepedett itt le, majd alapítottak családot és vállalkozást az egyik dalmát városban, Pakoštaneban. Rékával a szárazkikötőjükben találkoztunk, ahol már javában zajlanak az idényre való előkészületek. Nagy a sürgés-forgás, mint megtudtuk, ilyenkor már készítik fel az itt parkoló hajókat a vízre tételre. Közben riportalanyunk körbevezette a stábunkat és elmesélte, hogyan is került Dalmáciába, és lett otthona a tengerpart.

Magyarország, Csehország, Horvátország…

Réka férje Zalaegerszegen focizott, ott ismerkedtek meg. Ezt követően Csehországba költöztek, ahová párja, Lovre szerződőtt, de három év után búcsút intett a labdarúgásnak, és úgy döntöttek, hogy Dalmáciába költöznek és a hajózásban próbálnak szerencsét.

– Lovre itt, a tengerparton nőtt fel, és mindig nagyon szerette az Adriát és a hajókat. Amerre csak megfordult futballistaként – Németország, Belgium, Olaszország -, megtanulta az ország nyelvét is. Így adott volt, hogy turizmussal és hajózással fogunk foglalkozni. Magyarul nem tanult meg, de itt vagyok én, ebben én tudok segíteni neki. A kapcsolatunk elején mi is kézzel-lábbal kommunikáltunk, akkor még az én angolom nem volt annyira jó. Aztán idővel a horvátot is megtanultam – mondja Réka.

Rékának a beilleszkedéssel sem volt gondja, hiszen saját bevallása szerint nagyon könnyen alkalmazkodik új helyzetekhez. Nagyon jó fejnek tartja a környékbelieket, akik azonnal befogadták. Időközben családot is alapítottak, a kislányuk 12, a kisfiuk pedig hamarosan 11 éves lesz.

Vitorlát bontott a vállalkozásuk

A költözésüket követően Réka a gyerekek miatt otthon maradt, a férje pedig elindította az üzletet. Amikor a gyerekek nagyobbak lettek, akkor Réka is elkezdett bekapcsolódni a vállalkozásba. Saját bevallása szerint semmit nem értett a hajókhoz, a tudását sok év alatt szerezte meg, így ma már magabiztosan magyarázza az ügyfeleknek a hajók jellemzőit.

– A szárazkikötő azt jelenti, hogy télen, miután kiveszik a hajókat a vízből, itt tároljuk őket. Letakarítjuk, letakarjuk, szervizeljük őket, és bármit, amit megrendelnek a tulajdonosok, azt elvégezzük a hajón. Nyolc éve kezdtük, akkor érkezett hozzánk az első hajó, és évről évre növekedett a számuk, most már száz fölött van. Szezon alatt akár 15 fősre is duzzad a csapatunk. Varrodánk is van, itt mindenféle olyan dolgot készítünk, ami a hajókhoz kell, tehát téli ponyvákat, párnákat, tetőket és ehhez hasonlókat.

Emellett a Nautički centar Pakoštane hajóbérléssel is foglalkozik. Május-júniusban vízre teszik a saját hajóikat is, összesen tízet. A különböző méretű és típusú hajójukat hajóskapitányi engedéllyel lehet bérbe venni. Rékától megtudtuk, hogy a legtöbb bérlő a Kornati-szigeteket látogatja meg. Minden évben elégedettek a szezonnal, az elmúlt öt évben tényleg sok ügyfelük volt. Réka örül annak, hogy egyre több magyar is jön, főleg amióta tudják, hogy ő is a helyszínen van, és anyanyelvükön mondhatják el az igényeiket.