A szemétszállítás továbbra is a megszokott ütemben történik Baranya területén

0
47

A Baranjska čistoća vállalat ezentúl is heti rendszerességgel szállítja el a vegyes kommunális hulladékot, minden településen a megszokott napokon kell kihúznunk a fekete kukát.

A Baranjska čistoća vállalat internetes oldalán közölt cikkében válaszolt a lakosok amiatti aggodalmaira, hogy ezentúl kéthetente szállítják el a kommunális hulladékot a megszokott heti rendszer helyett.

Mint írják, a kommunális és biohulladék kéthetente történő elszállításának tervéről szóló értesítés, amit a legutóbbi csekkel küldtek ki a háztartásoknak, csupán lehetőséget vázol fel, a helyi önkormányzatok pedig nyilatkozhatnak majd, melyik rendszer felel meg jobban az igényeiknek.

Az új ütemterv bevezetésével – áll a közleményben – arra ösztönöznék a háztartásokat, hogy még inkább figyeljenek oda a szemét szelektálására, hiszen ritkábban lesz lehetőség üríteni a fekete kukát. A megyei kommunális vállalat ezzel az országos elvárásoknak igyekszik megfelelni.

A Baranjska čistoća közleményének végén hangsúlyozzák, a vegyes kommunális hulladék elszállítása a további intézkedésekig a megszokott ütemterv szerint történik, ezentúl is hetente, a megszokott napokon kell kitennünk a fekete kukát.

Varga Gábort, a Bellyei járás elöljáró-helyettesét is megkérdeztük az ügyben, aki úgy véli, a kommunális vállalat eredeti célja nem az lett volna, hogy „lehetőségként” vesse fel az új tervet, hiszen a kiküldött értesítésen már feltüntették, hogy a kommunális szemetet ezentúl havi két alkalommal szállítják el.

– A lakosok közül sokan panasszal reagáltak az értesítésre, nemcsak a Baranjska čistoća, hanem a Bellyei járás felé is. Úgy gondolom, a negatív fogadtatás volt az oka annak, hogy a kommunális vállalat megváltoztatta döntését – nyilatkozta lapunknak az elöljáró-helyettes.

Abban az esetben, ha a havi két alkalomra redukált szemétszállítás a szolgáltatás árának csökkenését is magával vonná, feltehetően mindenki számára elfogadhatóbb lenne, erről azonban szó sem volt a kiküldött értesítésben.

Varga Gábor emlékeztetett, a szemétszelektálást ösztönözte volna évekkel ezelőtt a kukák csippel való megjelölése is, melyen keresztül a szemétszállító munkások minden egyes ürítést regisztrálhatnának, és mennyiség alapján állapíthatnák meg a szemétdíjat. A rendszer azonban régiónkban sohasem működött megfelelően – hangsúlyozta –, hiszen a háztartások továbbra is egységesen fizettek a szemétszállításért, attól függetlenül, hányszor helyezték ki a kukát a hónapban.