A szegény, fizetésből élő embert még az ág is húzza

179

Manapság egyre többször lebeg a szemem előtt egy elcsépeltnek is nevezhető jelenet, amilyent számos filmben láthattunk már: a király emberi mennek a szegényekhez az adót behajtani. Azok hiába könyörögnek, hiába sírnak, hogy ne vigyék el az utolsó disznójukat vagy maradék termésüket, mert bizony akkor éhen halnak, a katonák végül még a házukat is felgyújtják.

Évek óta nem változtak a béreink. És akárhogy is számolgatom, hónapról hónapra kevesebb jut a megélhetésre, viszont hóról hóra többet kell költeni valami másra – újabb adók jelennek meg, magasabbak a számlák stb. S amíg annak örülünk, hogy mi mennyivel többet keresünk, mint a szomszédaink (Szlovéniát kivéve), nem is vesszük észre, hogy hozzájuk képest bizony a bőrt is lenyúzzák rólunk.

Íme két  „bizonyíték”. Nemrég arról írtunk, hogy Horvátországban a gépkocsik után befizetett adó jobban tölti az államkasszát, mint a turizmusból befolyó illetékek.

Míg Magyarországon kétévente kell műszakiztatni a járgányt, amiért (átszámítva) maximum 700 kúnát kell fizetni, addig Horvátországban ennyit évente kifizetünk. És amíg a kötelező biztosítás az anyaországban 300-1000 kúna között mozog évente, attól függően, férfi vagy nő a tulajdonos, hogy van-e gyerek a családban, vagy hogy valaki egyedülálló szülő, netalán szingli, addig nálunk több ezer kúnába is kerülhet a kötelező biztosítás, a cascóról nem is beszélve. Háromszor többet kell fizetnünk autónkra, mint más európai országokban. Szlovákiában még az anyaországinál is olcsóbb a kocsi fenntartása.

De itt van például ez a fránya tévéelőfizetés is. Ha van dühítőbb, mint erre havi nyolcvan kúnát kiadni, azt mindenképpen írják meg nekem. A legtöbb európai országban már nem szednek rádió- és televízió-frekvencia adót. A 8. fejezet lezárásához az EU legalább olyan fontosnak tartja az előfizetés eltörlését, mint a hajógyárak állami támogatásának megszüntetését a versenypolitika területén! Ezért is érthetetlen, hogy az EU követelései ellenére a horvát szábor mégsem döntött a megszüntetésről, hanem ellenkezőleg, épp szembe ment vele. Sőt egy olyan passzust is sikerült csendben belopnia a HRT-ről szóló új törvénybe (2010. december 3-án), amelynek 34. cikkelye ki is mondja, hogy minden rádióhullámú és audiovizuális adás vételére alkalmas készülék tulajdonosa köteles adót fizetni Horvátország területén! Ami annyit jelent, hogy megadóztathatják az újabb típusú mobiltelefonokat, de még a számítógépeket és laptopokat is!

Hát ennyit arról, hogy júniusig lezárulnak a csatlakozási tárgyalások, illetve arról, hogy a közeljövőben már nem kell „tévéadót” fizetnünk.